Rászáll a virágkereskedőkre a NAV

2016.03.08. 11:58

A virágkereskedelemben magas az adózási kockázat, ezért a NAV figyelemmel kíséri az ezzel foglalkozó vállalkozásokat - írja közleményében az adóhatóság. Elég kockázatos például, hogy a virágkereskedők nagy részének olyan szolgáltatónál van a székhelye, ahol amúgy a cégek 80 százaléka már bedőlt vagy nagy kockázatot jelent az adóbevételekre. 

Az EKÁER rendszerben az látszik, hogy

Magyarországra a vágott virágok 80 százaléka Hollandiából érkezik, az export 72 százaléka pedig Ausztriába megy. 

Az idén több olyan esettel is volt doga a NAV ellenőreinek, hogy egy szállítmány vágott virág EKÁER-be bejelentett feladója és címzettje nem felelt meg a valóságnak. Volt például olyan, hogy egy virágokkal teli kamionnak csak át kellett volna hajtania Magyarországon, de valójában itt pakolták ki a rakományt.  A revizorok a majdnem két és fél tonna virágot  visszarakatták a kamionra, hatósági zárat tettek rá és mindaddig figyelték, amíg a fuvar el nem hagyta az országot.

Egy másik, 11,6 millió forintot érő szállítmánynál a NAV rendszere kimutatta, hogy a címzett majdnem ugyanennyi pénzzel, 12 millió forinttal tartozik az adóhatóságnak. A virágokat lefoglalták és nekiálltak volna elárverezni a virágokat, de a cég inkább gyorsan befizette a tartozását.