Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Készül már a tőzsde 5 éves terve

2016.03.09. 10:56

Nagy tervei vannak a Magyar Nemzeti Banknak a tavaly ősszel megvásárolt Budapesti Értéktőzsdével, amikről az MNB alelnöke és tőzsde elnöke, Nagy Márton beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. A Portfolio beszámolója szerint az MNB a következő öt évre előre tervez, hogy megerősítsék a magyar tőkepiacot 2019-2020-ra, mire körül várhatóan elapadnak az uniós fejlesztési források. Nagy Márton azt mondta,

5 év alatt a GDP 30 százalékára akarják emelni a BÉT kapitalizációját

a mostani 13 százalékról, vagyis az a cél, hogy a tőzsdén lévő cégek piaci értéke együtt a GDP 30 százalékát tegye ki. Nagy szerint ez 0,2-0,3 százalékkal növelhetné a magyar GDP-t

Ezen kívül az a cél, hogy 

  • évente legalább 5 cég bocsásson ki részvényeket vagy kötvényeket a BÉT-en,
  • legalább 5 nagy likviditású cég legyen a tőzsdén,
  • legalább 50 cég legyen a tőzsdei bevezetést megelőző Előszoba-programban,
  • és létrejöjjön egy külön KKV-tőzsde, legalább 30 céggel. 

Azokat a cégeket, amelyek szeretnének tőzsdére lépni, először az Előszoba programban értékelnék és készítenék föl arra, hogy sikeresen tudjon részvényeket kibocsátani. A cégeket ebben kereskedelmi bankok, tanácsadók és brókercégek segítenék, amelyeket az MNB és a BÉT az IPO Partner programjában szeretne összefűzni. A cél az, hogy legalább 10 ilyen partnere legyen a tőzsdének. 

A tanácsadók és pénzügyi cégek mellett persze a kormányzattal is együtt akarnak működni a stratégia végrehajtásában, és abban is, hogy kiválasszák, melyik állami vállalatokat vezethetnék be a tőzsdére.

A tőzsde új vezetése azt is szeretné elérni, hogy a magyar intézményi és lakossági befektetők több részvényt vásároljanak, amit részben az adminisztrációs terhek csökkentésén keresztül akarnak elérni, bár sok konkrétum egyelőre nem hangzott el. 

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!