Judit, Xénia
17 °C
31 °C

Tisztességtelen tejeseket bírságolt a Nébih

2016.03.09. 14:24

Öt tejpiaci forgalmazóra 96 millió forint bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, akik 41 forgalmazónál végeztek ellenőrzéseket. A vizsgált tejesek több mint 30 százalékánál állapított meg tisztességtelen magatartást.

Az 1,5 százalékos UHT tejek értékesítésénél főleg azt találták tisztességtelennek az ellenőrök, hogy a tejet a beszerzési ár alatt értékesítették, vagy a külföldi és magyar tejek árképzésének különbségével trükköztek a forgalmazók. Egyes tejeket akár 10-30 százalékkal magasabb árréssel is értékesítettek, emiatt főként a magyar termékek fogyasztói ára emelkedett, amivel a Nébih szerint jelentős hatást gyakoroltak a magyar tejek eladására az egyébként is árérzékeny piacon.

 A Nébih szakemberei az ellenőrzések felét hat kereskedelmi láncnál, illetve három, kereskedelmi lánchoz franchise szerződéssel kapcsolódó kiskereskedőnél , a másik felét pedig kis- és közepes kereskedő vállalkozásoknál folytatták le. Összesen 19 féle tej forgalmazásánál talált szabálytalanságokat a hatóság, ebből 9 magyar és 10 külföldi gyártású volt. 

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.