Saját repülőflottája lesz az Amazonnak

2016.03.10. 16:42 Módosítva: 2016.03.10. 16:42

Repülőgépeket lízingel az Amazon és elindítja a saját légi csomagszállító szolgáltatását, írja a Portfolio. A cég célja, hogy kevésbé függjön a piac olyan nagy szereplőitől, mint a FedEx, vagy a UPS és hogy csökkentse a költségeit - tavaly 11,5 milliárd dollárt költöttek csak arra, hogy a csomagokat eljuttassák a vásárlókhoz.

Az Amazon első körben 20 darab Boeing 767-es repülőgépet lízingel az Air Transport Services Group nevű lízingcégtől. A megállapodás részeként az Amazonnak lehetősége lesz arra is, hogy a következő öt évben felvásárolja a lízingcég részvényeinek 19,9 százalékát, részvényenként 9,73 dolláros árfolyamon.

Az első repülőgép április elsején kezdi el szállítani az Amazon csomagjait. Elemzők szerint már régóta van róla szó, hogy saját flottát építene ki az Amazon, de ez nem jelent túl nagy veszélyt a csomagküldő szolgáltatások piacának nagy szereplőire. Ennek ellenére a FedEx és a UPS árfolyama is kismértékben esett a hírre tegnap az amerikai tőzsdén. A UPS egy 240 gépből álló flottával szállítja a csomagokat szerte a világban, míg a FedEx 370 gépből álló repülőgépparkkal rendelkezik. Az Amazon drónokkal is kísérletezik a házhozszállításban, de egyelőre még szabályozási kérdések miatt nem tud elterjedni a drónokkal történő házhozszállítás.