Sok a bedőlt hitel, kifogyhat az eszközkezelő

2016.03.10. 08:51

Február végéig 32 ezer ingatlant fogadott be a Nemzeti Eszközkezelő, írja a Világgazdaság. Ez ahhoz képest erős, hogy összesen 35 ezer ingatlanra van keretük. Mellé még  márciusra lejárt a kilakoltatási moratórium is, tehát a későbbre tolt probléma újra a jelenbe került.   

Százezernyi érintett is lehet még kilakoltatásoknál, bár a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK)  pontosan nem tudta megmondani a számukat. Annyit mindenesetre elárultak, hogy 210 ezer devizahiteles végrehajtási ügyet függesztettek fel. Az MNB viszont csak 144 ezer felmondott vagy súlyosan késedelmes jelzáloghitelről tud.

Az eszközkezelő leginkább az elmaradottabb térségekben lévőkön segít, a befogadott ingatlanjaik többsége a keleti országrészben van, sok borsodi és szabolcsi házzal. De voltak Pest megyei és budapesti lakások is bőven.

Átlagosan 8,35 millió forint volt egy befogadott lakás forgalmi értéke, és a NET átlagosan 3,77 milliót fizetett egy-egyért. Az adósságaikat nem visszafizető lakók pedig átlagosan nagyjából havi 11 ezer forintért bérlik vissza az eszközkezelőtől a lakásukat.