Dömötör
12 °C
14 °C

Bemutatták a legrosszabb helyzetben lévő adósokat

2016.03.11. 13:19

Az MNB mostanra felmérte, hogy nagyjából hogy néz ki a bedőlt, vagy legalábbis súlyos csúszásokban lévő jelzáloghitelesek összetétele. A Nem fizető lakossági hitelesek nagyjából kétharmadára ugyanis az MNB ajánlásokat adna majd ki, írja a Portfolio.

A végtörlesztés és egyéb komoly vagy kevésbé komoly kötelező banki kedvezményekkel végrehajtott adósmentések után még mindig maradt 130 ezer nem teljesítő adós. Akiknél a kormány nem engedheti meg magának, hogy az utcára kerüljenek.

Az adósok egyébként:

  • Átlagosan 9 millióval tartoznak, az átlagos törlesztőrészletük 83 ezer forint. 84 százalékuknak egyébként 15 milliónál kisebb a tartozása és 82 százalékuknak az árfolyamváltozások vagy a késések miatt magasabb a tartozása, mint a kezdeti hitel összege.
  • Az élő szerződések 40 százalékánál nagyobb a törlesztőrészlet, mint az ügyfél rendszeres legális jövedelme.  
  • Az ingatlanok 70 százaléka falvakban és kisvárosokban van. Egyébként az érintett ingatlanok kétharmada nem ér most 10 milliót se, a 20 milliós érték feletti ingatlanok pedig döntően Budapesten vannak. 
  • Az ügyfelek legális jövedelme alapján 10-20 százalék azok aránya, akiknek lenne rendesen pénze kifizetni a törlesztőrészletet, de nem teszik. 

A jegybanki ajánlások az "alacsony fizetési hajlandóságú" és az "átstrukturálható" kategóriájú 80 ezer körüli adósra újabb feltételeket szabnak majd. A bankoknak majd személyesen kell felkerestetniük az ügyfelet egy megbízott ügynökkel vagy alkalmazottal. Ott meg kell próbálniuk 3 hónap alatt valami megállapodásra jutniuk, legalább két megoldási javaslatot kínálva, ahol az egyiknél biztosan megtarthatja az ügyfél az ingatlanját. Az adósnak pedig például csak néhány alkalommal lehet visszautasítani a bank kapcsolatfelvételi kísérletét, emellett a megállapodás után nem lehet 30 napnál hosszabb fizetési késése. 

  

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.