Ágnes
-11 °C
-4 °C

Meghosszabbította a gazdasági szükségállapotot az elnök Venezuelában

2016.03.15. 10:28
További hatvan nappal meghosszabbította az elnök hatáskörét kiterjesztő gazdasági szükségállapotot Nicolás Maduro venezuelai államfő, hogy megvédje népét a "gazdasági háborútól", írja a kormány hivatalos lapja nyomán az MTI.

Az olaj alacsony világpiaci ára miatt a venezuelai gazdaság továbbra is nehézségekkel küszködik, amihez hozzájárul egy bel- és külföldi pénzügyi és gazdasági bojkott - áll a Maduro által aláírt rendeletben.

Aristóbulo Istúriz venezuelai alelnök a szükségállapot meghosszabbítását azzal indokolta, 60 nap nem elegendő arra, hogy úrrá legyenek a problémákon.

A szükségállapot kiterjeszti az elnök hatáskörét, aki így beleavatkozhat a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezethet be annak érdekében, hogy "garantálja a hozzáférést" az alapvető élelmiszerekhez, árucikkekhez, gyógyszerekhez.

A gazdasági szükségállapotot január közepén rendelte el Maduro, s bár az ellenzéki többségű parlament elutasította, az államfőhöz közel álló legfelsőbb bíróság érvényesnek ítélte az elnöki rendeletet. Meghosszabbításához ugyancsak a törvényhozás hozzájárulása kell.

Venezuelában feszült a politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta, amelyeken a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a néhai Hugo Chávez elnök által létrehozott, Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) pedig 17 év után először kisebbségbe került.

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező ország gazdasága várhatóan az idén is csökkeni fog. Venezuela bevételeinek mintegy 96 százaléka származik kőolajtermékek exportjából, miközben az olaj ára az elmúlt időszakban a korábbi töredékére esett, ami miatt a dél-amerikai ország gazdasága mélyrepülésbe kezdett.

Venezuela súlyos recesszióval, a világon a legmagasabb inflációval és kiterjedt - egyebek mellett olyan alapvető termékeket, mint az étolajat és a vécépapírt is érintő - áruhiánnyal küzd, miközben hatalmas kőolajkészletei vannak. Maduro szocialista kormánya ellenfelei aknamunkáját, az ellenzék viszont az egykori buszvezetőből lett elnök elhibázott gazdaságpolitikáját okolja az ország helyzetéért.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.