Megszavazták a lakáslottót

2016.03.17. 13:47 Módosítva: 2016.03.17. 13:47

Már meg is szavazták Rogán Antal javaslatát a nemzeti otthonteremtési közösségek megalakításáról, ami a kormány reményei szerint a csok mellett lök még egyet a magyar építőiparon és még több családot segít lakáshoz jutni. 

A szerdán benyújtott javaslatot 113 igen, 46 nem és 0 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

BJASZ20130421013
Fotó: Jászai Csaba

Az elfogadott törvény szerint azok, akik új lakásokat akarnak venni, ilyen otthonteremtéri közösségekbe (nok-ba) tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni.

Megszavazták a lakáslottót

A nok-ok pénzét zrt formában direkt erre létrejött cégek kezelik, azt pedig, hogy ki mikor kaphat lakást a pénzből, azt licitálással vagy (ha a licitálásnak nincs egyértelmű eredménye) sorsolással döntik el a tagok. Az állam pedig, ahogy  lakástakarék-pénztáraknál is, a befizetések 30 százalékának megfelelő állami támogatást is kaphatnak majd a tagok. A javaslat részleteiről itt írtunk

A törvényben viszont vannak kockázatos és gyanús dolgok is, a közösségekben például előbb jutnak lakásfinanszírozáshoz azok, akik nagyobb önrészt tudnak bemutatni, vagyis először a gazdagabb tagok vehetnek majd lakást a szegényebbek pénzéből. Emellett a 30 százalékos állami támogatás csak azoknak jár, akiknek a közösségét egy ún. megbízható szervező cég szervezi, ezt a minősítést pedig olyan szervezők kaphatják meg, akik legalább 1000 lakóingatlant felépített vagy értékesített már. Ennek, és

a szervezői minősítés megszerzésének más feltételeinek egyelőre csak két cég felel meg Magyarországon,

a Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt., amelyek mint egy tulajdonos, bizonyos Nyéki Zoltán érdekeltségébe tartoznak, tehát most ezeket  cégeket nagyon helyzetbe hozta a kormány. 

Emellett ha valaki belépett egy ilyen nok-ba, akkor a pénzét ki se veheti addig, amíg a közösség 10-15 év múlva fel nem oszlik, az Országon Betétbiztosítási Alap pedig nem biztosítja az ide betett pénzt, így ez egy viszonylag kockázatos befektetésnek számít.