Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Megszavazták a lakáslottót

2016.03.17. 13:47 Módosítva: 2016-03-17 13:47:23

Már meg is szavazták Rogán Antal javaslatát a nemzeti otthonteremtési közösségek megalakításáról, ami a kormány reményei szerint a csok mellett lök még egyet a magyar építőiparon és még több családot segít lakáshoz jutni. 

A szerdán benyújtott javaslatot 113 igen, 46 nem és 0 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

BJASZ20130421013
Fotó: Jászai Csaba

Az elfogadott törvény szerint azok, akik új lakásokat akarnak venni, ilyen otthonteremtéri közösségekbe (nok-ba) tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni.

A nok-ok pénzét zrt formában direkt erre létrejött cégek kezelik, azt pedig, hogy ki mikor kaphat lakást a pénzből, azt licitálással vagy (ha a licitálásnak nincs egyértelmű eredménye) sorsolással döntik el a tagok. Az állam pedig, ahogy  lakástakarék-pénztáraknál is, a befizetések 30 százalékának megfelelő állami támogatást is kaphatnak majd a tagok. A javaslat részleteiről itt írtunk

A törvényben viszont vannak kockázatos és gyanús dolgok is, a közösségekben például előbb jutnak lakásfinanszírozáshoz azok, akik nagyobb önrészt tudnak bemutatni, vagyis először a gazdagabb tagok vehetnek majd lakást a szegényebbek pénzéből. Emellett a 30 százalékos állami támogatás csak azoknak jár, akiknek a közösségét egy ún. megbízható szervező cég szervezi, ezt a minősítést pedig olyan szervezők kaphatják meg, akik legalább 1000 lakóingatlant felépített vagy értékesített már. Ennek, és

a szervezői minősítés megszerzésének más feltételeinek egyelőre csak két cég felel meg Magyarországon,

a Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt., amelyek mint egy tulajdonos, bizonyos Nyéki Zoltán érdekeltségébe tartoznak, tehát most ezeket  cégeket nagyon helyzetbe hozta a kormány. 

Emellett ha valaki belépett egy ilyen nok-ba, akkor a pénzét ki se veheti addig, amíg a közösség 10-15 év múlva fel nem oszlik, az Országon Betétbiztosítási Alap pedig nem biztosítja az ide betett pénzt, így ez egy viszonylag kockázatos befektetésnek számít.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.