Ágnes
-13 °C
0 °C

Rengeteg EU-s pénzt tart még vissza Brüsszel

2016.03.17. 08:25

Bár Lázár János szeret azzal dicsekedni, hogy  Magyarország  a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusra jutó összes EU-s forrást lehívta, a valóság az, hogy a teljes összeg úgy 10 százalékát még mindig nem fizette ki a Bizottság a pályázatoknál talált szabálytalanságok miatt - írja a 444. Amit pedig az EU nem fizetett ki, azt a magyar állam hitelekből pótolja, 2015-ben erre egy 4-es metrónyi hitelt, 560 milliárd forintot vett fel erre az Államadósság Kezelő Központ. 

A Bizottság többek között a következő pályázatokra nem adott pénzt

  • a közvilágítási KEOP pályázatok, amiket sorra nyert Orbán vejének volt cége, az Elios Zrt.;
  • Az útépítési pályázatok, amiken csak olyan cég indulhatott, amelyiknek 50 kilométeren belül van aszfaltkeverő telepe, ami Brüsszel szerint túl szigorú feltétel volt;
  • A teljes TÁMOP operatív program, amire az Öveges program visszásságai miatt egy fillért sem az EU
  • a társadalmi infrastruktúra program, vagyis a TIOP, aminél az egész igazgatási és ellenőrzési rendszerrel baja van a Bizottságnak.

Hogy a visszatartott pénz mekkora problémát okoz majd hosszú távon, azt még nem lehet tudni, mert a pénz egy részét idővel utalhatják majd, amiknél csak a felvett hitel kamatait kell majd törlesztenie a magyar kormánynak, de lehetnek olyan programok, ahol vagy levonnak valamennyi büntetést, vagy az egész összeget megvonják Magyarországtól. 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.