János, Pál
22 °C
33 °C

Drágul a benzin, de még mindig olcsó

2016.03.18. 06:57

Bruttó három forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti árát pénteken a Mol, a gázolaj ára nem változik. Az emeléssel a benzin átlagára 317-318 forintra nő, a gázolajé 316-317 forint marad. Legutóbb vasárnap változtak az árak, akkor a 95-ös benzin és a gázolaj átlagára is bruttó 3-3 forinttal emelkedett.

Hogy mikor, hogyan alakul a benzin ára, az a dollár és az olaj árfolyamától is függ. A dollár árfolyama a forinthoz képest most esett, jelenleg 275-öt kell adni érte, az olaj ára pedig most ugyan 40 dollár fölé emelkedett, a mélypontjához képest ez már 50 százalékos drágulás.

Ezzel együtt még mindig nem beszélhetünk drága olajról, legalábbis, ha a néhány évvel ezelőtti száz dollár feletti árszinthez viszonyítjuk. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Egyébként arról, hogy mi történik mostanában az olajpiacon, milyen hatásokkal jár az áresés, és hogy reagálnak minderre a vállalatok arról a prezisek is összeraktak nemrég egy jó összefoglalót. Szóval ha érdekli a háttér kicsit részletesebben, kattintson.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.