Jönnek turistáskodni a szomszédaink

2016.03.18. 15:29

Januárban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,8, illetve 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 6 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 3,8 százalékkal emelkedett, derül ki a KSH friss adataiból.

A januári vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül legnagyobb mértékben (egyaránt 16 százalékkal) az Ausztriából és a Romániából érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma emelkedett, Olaszország és az Egyesült Királyság esetében 5 és 4,7 százalék volt a növekedés. A Németországból és az Oroszországból érkező vendégek 6,3, illetve 15 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,8, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal (621 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban (a Tisza-tónál, Nyugat- és Közép-Dunántúlon) csökkent. A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 39,1 százalékra emelkedett. További részletek a KSH oldalán.