Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

100 milliárd fontba és a növekedésükbe kerülhet a briteknek az EU elhagyása

2016.03.21. 14:09

2020-ig akár 950 ezer munkahelybe és 100 milliárd fontba (mintegy 40 ezer milliárd forintba) kerülhet a briteknek, ha úgy döntenek, elhagyják az Európai Uniót a Brit Iparszövetség által hétfőn ismertetett tanulmány szerint, írja a Bloomberg. 

A tanulmányt jegyző PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég nem fest túlságosan rózsás képet az unióból való távozásról, vagy ahogy az angolok nevezik, Brexitről. Ha a június 23-ra tervezett népszavazás eredménye az EU-ból való kilépés lenne, „az nagyon komoly sokkot jelentene a brit gazdaságnak”, közölte az ország legnagyobb lobbicsoportjának számító iparszövetség.

Az életszínvonalra, a foglalkoztatásra és a növekedésre is negatív hatást gyakorolna, mondta Carolyn Fairbarn iparszövetségi vezető. „A közös költségvetésen és a szabályozási oldalon megspórolható pénz pozitív hatásai messze elmaradnának a negatívumok mögött” – tette hozzá. 2020-ig terjedő időtávon 5 százalékos GDP-növekedéstől esne el az Egyesült Királyság gazdasága, 2017-ben és 2018-ban akár 0 százalékos növekedési forgatókönyv is megvalósulhatna. A hatások nem csak rövid távon érvényesülnének az elemzés szerint, 2030-ra szinte biztosan kisebb lesz a brit gazdaság, amennyiben a kilépés mellett döntenek.

Nem a PwC szakértői az elsők, akik szerint nem jó ötlet távozni az EU-ból. Nemrég Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztették a brit kormányt arra, hogy a gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (12 ezer milliárd és 37 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent.

Az EU-elhagyást pártoló Vote Leave csoport vezetője szerint ugyanakkor az iparszövetség aggályait nem kell komolyan venni, mivel az unió által pénzelt szervezetről van szó. Matthew Elliott azt nyilatkozta a sajtónak: „akkor is rájuk hallgattak, amikor beléptek az unióba, és akkor sem volt igazuk, ahogy nincs igazuk most sem”.

A kilépés mellett érvelők szerint az Egyesült Királyság számára az unió szűkülő piac, a tagság viszont hátráltatja az országot abban, hogy számára előnyös alkukat kössön a világ gyorsabban növekvő gazdaságaival. 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!