Gyöngyi
2 °C
13 °C

Számokkal működik a meggytermelők csodafegyevere

2016.03.21. 17:02

A piaci átláthatóság növelése érdekében termés- és ár előrejelző rendszert hoz létre a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az ipari meggy piacán - mondta a FruitVeB elnöke hétfőn az MTI-nek.

Ledó Ferenc közölte, a rendszert, amely április közepén a meggyfák virágzását követően kezdi meg működését, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megbízása alapján dolgozta ki a két szervezet.

A rendszer működtetésére azért van szükség, mert a magyar ipari meggypiacon az utóbbi másfél évtizedben olyan nagy volt az áringadozás - 60-230 forint közötti -, amelyhez a piaci szereplők nem tudtak alkalmazkodni. Az termés- és az ár előrejelzés a piaci viszonyok ismeretét, az ahhoz való alkalmazkodást kívánja aktív módon segíteni a piaci szereplők előzetes tájékoztatásával - húzta alá a FruitVeB elnöke.

Az árprognózis lényege - mondta Ledó Ferenc -, hogy az árcentrumból kiindulva bizonyos tényezők figyelembe vételével (például: a várható termés mennyisége, a meggybefőtt készletszintje, az export mennyisége) vetítse előre a várható piaci viszonyokat. A prognosztizált ár kizárólag csak orientációs célt szolgál, a spekulációt kívánja megelőzni, az átláthatóság javításával.

A FruitVeB elnöke megjegyezte: annak érdekében, hogy a rendszer a lehető leghatékonyabb legyen, a magyar mellett a lengyel és a szerb - másik két nagy európai termelő - ipari meggy piaci adatait is be kívánják szerezni, a pontos tájékoztatás érdekében.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.