Emil, Csanád
15 °C
30 °C

Számokkal működik a meggytermelők csodafegyevere

2016.03.21. 17:02

A piaci átláthatóság növelése érdekében termés- és ár előrejelző rendszert hoz létre a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az ipari meggy piacán - mondta a FruitVeB elnöke hétfőn az MTI-nek.

Ledó Ferenc közölte, a rendszert, amely április közepén a meggyfák virágzását követően kezdi meg működését, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megbízása alapján dolgozta ki a két szervezet.

A rendszer működtetésére azért van szükség, mert a magyar ipari meggypiacon az utóbbi másfél évtizedben olyan nagy volt az áringadozás - 60-230 forint közötti -, amelyhez a piaci szereplők nem tudtak alkalmazkodni. Az termés- és az ár előrejelzés a piaci viszonyok ismeretét, az ahhoz való alkalmazkodást kívánja aktív módon segíteni a piaci szereplők előzetes tájékoztatásával - húzta alá a FruitVeB elnöke.

Az árprognózis lényege - mondta Ledó Ferenc -, hogy az árcentrumból kiindulva bizonyos tényezők figyelembe vételével (például: a várható termés mennyisége, a meggybefőtt készletszintje, az export mennyisége) vetítse előre a várható piaci viszonyokat. A prognosztizált ár kizárólag csak orientációs célt szolgál, a spekulációt kívánja megelőzni, az átláthatóság javításával.

A FruitVeB elnöke megjegyezte: annak érdekében, hogy a rendszer a lehető leghatékonyabb legyen, a magyar mellett a lengyel és a szerb - másik két nagy európai termelő - ipari meggy piaci adatait is be kívánják szerezni, a pontos tájékoztatás érdekében.

Június a Balatonon

Díjnyertes családbarát hotel, 06.17.-ig 25 900 Ft/ fő/2 éjtől

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!