Tízmilliárdos veszteségük volt a vízműszolgáltatóknak

2016.03.22. 10:07

Ha állami támogatásokkal nem tömték volna ki az öt állami vízműcéget, akkor azok tízmilliárd forint veszteséget könyveltek volna el - ezt lehet kiszámolni a Népszabadság cikke szerint abból a parlamenti válaszból, amit Fónagy János, az NGM parlamenti államtitkára Szabó Szabolcs Együtt-képviselő kérdésére adott. 

A tényleges tevékenységéből a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. veszített a legnagyobbat, 6 milliárd forintot, de az Észak-Magyarországi, Észak-Dunántúli, a Duna Menti Regionális Vízmű is egymilliárd fölötti üzemi veszteséget könyvelt el, a Tiszamenti Regionális Vízmű pedig 600 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet. A veszteség valószínűleg a rezsicsökkentés, a vezetékadó és a vízközművek által fizetett iparűzési adó miatt gyűlt össze.

Az ún. "rendkívüli eredmény" alapján viszont mindegyik cég nyereséges,

amit az Együtt képviselői szerint furcsa elszámolásoknak és számviteli trükköknek köszönhető, bár hogy ez hogy jött össze, azt a Magyar Vízművek Szövetsége és a DRV Zrt. sem mondta el a Népszabadságnak. 

Fónagy válaszából az is kiderül, hogy a vízműcégek igényeltek és kaptak állami támogatásokat, általában többet, mint amekkora amekkora az üzemi veszteségük volt. Azt viszont nem tudni, hogy ezek a pénzek hogy kerültek a vízműcégekhez, mert a közvetett állami támogatást tiltja az EU, ezért Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint a közpénzt "kreatív módon" kell eljuttatni a cégeknek.