Az almatermelők is megszívták az orosz embargót

2016.03.23. 07:49 Módosítva: 2016.03.23. 07:50

A 2014-ben bevezetett orosz importtilalom újabb hulláma érte el Magyarországot, a tej és a sertés után most az almánál okoz gondokat az európai túltermelés, írja a Magyar Idők. Az elmúlt hetekben nagy mennyiségű lengyel alma árasztotta el a piacot, az árak ezért most még a tavalyinál is alacsonyabb szintre kerültek, mondta el a lapna Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke.

Ősszel viszonylag jó áron tudták értékesíteni az almát a termelők, a fogyasztói alma és az ipari feldolgozásra szánt gyümölcs ára is magasabb volt. Bár a legtöbben úgy gondlták, hogy tavasszal, a tárolás után drágábban tudják majd eladni a gyümölcsöt, a gazdálkodók számításai az idén nem jöttek be. A lengyel importalma ugyanis az egész kontinensen leszorította az árakat.

A szakember szerint a betárolt alma mennyisége az idén nem nagyobb, mint más években, a probléma az, hogy nincs kereslet a magyar árura. Az olcsó lengyel alma miatt a román piacot is elveszítettük, szinte alig akad felvásárló, aki Magyarországról szerzi be a gyümölcsöt Takács szerint. Februárban mintegy 1,2 millió tonna lehetett a lengyel raktárakban, amit most rázúdítanak egész Európára.

Az osztrák és más uniós tagállamok sok termelője is aggódik, mert a gyümölcsöt a korszerűtlen tárolókban nem lehet sokáig tartogatni, a legtöbb tételtől hamarosan meg kell szabadulniuk. Az alma eltarthatóságának a tavalyi aszályos nyár sem tett jót, az extrém meleg és csapadékszegény időjárás különböző élettani betegségeket okoz a gyümölcsnél. Akik viszont korszerű, szabályozott légterű tárolóval rendelkeznek, és jó minőségű almát tárolnak, akár júniusig is várhatnak az értékesítéssel.

Enyhítheti a gazdák kárát, hogy néhány hazai léüzem jelezte: április első hetében kinyitnak és elkezdik a hűtőházakban megromlott alma feldolgozását, bár a léalma kilójáért a tavalyi árak csupán felét kínálják most, ami sok esetben a tárolási költségeket sem fedezi. Takács Ferenc szerint bár az európai uniós szabályok nem teszik lehetővé, hogy a lengyel almát kizárjuk a piacról, annyit megtehetünk, hogy szigorúan ellenőrizzük, az ide érkező tételek után megfizetik-e az áfát és a szállítmányok dokumentációja is rendben van-e.