Vilma
-7 °C
4 °C

Nem hajlandó nyomozni a rendőrség a Habonyhoz köthető letelepedési kötvényes cég után

2016.03.23. 08:50

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény a letelepedési kötvények engedélyezési folyamatában, vagyis teljesen rendben van az, hogy négy nappal visszadátumozott egy dokumentumot az Országgyűlés gazdasági bizottsága, írja a Magyar Nemzet. A lap azután tett bejelentést az Alapvető Jogok Biztosánál, majd a BRFK-nál, hogy tudomásukra jutott: két Lichtensteinben bejegyzett letelepedési kötvényes cég kötvényforgalmazási kérelmét még azelőtt hagyta jóvá az akkor még Rogán Antal vezette országgyűlési gazdasági bizottság, hogy azt a lichtensteini igazságügyi hivatal kiada volna. 

A két szóban forgó vállalkozás egyike a VolDan Investments Ltd., amelyről a múlt héten derült ki: tulajdonosi hátterét tekintve valószínűleg közel áll Habony Árpádhoz, Rogán Antalhoz és köreikhez, másik két ugyanilyen céggel együtt. Amikor a Magyar Nemzet feljelentést tett az ügyben, ez még nem volt világos, csak annyi, hogy a kötvényforgalmazási engedély kiadásával valami biztosan nem stimmel, illetve hogy a VolDan és a másik kifogásolt cég (S&Z Program Ltd.) tisztségviselői között összefonódások vannak. 

A feljelentés nyomán elindult a rendőrségi vizsgálódás, ám eredménytelenül zárult: kedden a laphoz megérkezett a feljelentést elutasító BRFK-határozatot, amelyben az áll: a közokirat-hamisítás sem valósult meg, mert a testület 2013. június 10-én adta meg a forgalmazási engedélyt, a május 23-i és május 27-i időpont pedig a rendőrség szerint "a határozatok keletkezését megelőzően volt, így nem releváns körülmény, a határozatban foglalt döntés jogszerűségét nem érinti”. Vagyis az, hogy május 23-án pecsételnek le egy papírt, ami hivatalosan csak 27-én keletkezett, teljesen rendben van. 

A 300 ezer euróért és 40-60 ezer eurós ügyintézési díjért megvásárolható, európai tartózkodást nyújtó letelepedési kötvény 2013-as bevezetése óta hihetetlenül jó üzlet azon keveseknek, akik forgalmazói jogosítványhoz jutottak. A pályáztatás nélkül helyzetbe hozott, többnyire offshore hátterű és néhány esetben átláthatatlan tulajdonosi körű cégek ügyletenként 80-90 ezer eurót kaszálnak, ami jóval több, mint az állam haszna.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!