Zalán
6 °C
19 °C

Népszabadság: A kormány fontolgatja a vasárnapi újranyitást

2016.03.24. 10:11 Módosítva: 2016-03-24 12:06:50

Felmerült a kormány részéről, hogy a visszaállítanák az üzletek vasárnapi nyitvatartását, legalábbis erre utalhat az, hogy kiskereskedelmi üzletláncoknál puhatolóznak ebben a kérdésben, írja piaci forrásokra hivatkozva a Népszabadság. 

A laphoz eljutott információk szerint kormányoldalon szinte biztosra veszik, hogy Erdősi Lászlóné népszavazási kérdése elbukik a Kúrián, és egy visszakozás még mindig kisebb presztízsveszteség lenne a kormánynak, mint egy vesztes népszavazás. 

Pont a kisebb hazaiak jártak rosszul

A Népszabadságnak nyilatkozó források szerint a Miniszterelnökség képviselői az elmúlt napokban több kiskereskedelmi láncnál is érdeklődtek, mit szólnának egy esetleges vasárnapi újranyitáshoz. Ezen kívül úgy tudják, van olyan hazai áruházlánc, ami egy ideje a boltzár eltörlése mellett lobbizik, mivel az súlyos veszteségeket okozott neki.

A nagy multinacionális áruházláncok jobban megtalálták a számításukat az új rendszerben, péntek-szombati csúcsüzemben lényegében be tudják hozni vasárnapi forgalmukat, a hazaiak közül viszont akad, aki rosszul járt: alulmaradt a vevőkért folytatott pénteki-szombati versenyben, így nemcsak a vasárnapi vevőit veszítette el, de törzsvásárlói egy részét is el tudták csábítani a hipermarketek és a diszkontok.

Nem jönne ki jól a Fidesz egy népszavazásból

A népszavazás kapcsán még mindig nem tisztázott, hogy amennyiben Erdősiné kérdését elutasítják, úgy a másodikként beadott Nyakó István-féle kezdeményezés lesz-e érvényes, vagy megismételtetik az eljárást. Mindkét forgatókönyv magában hordozza annak veszélyét, hogy a vasárnapi zárvatartást elsöpörje egy népszavazás, ez pedig nem jönne túl jól a kormánynak, amelynek egyik fő állítása magáról éppen az, hogy kétharmados többségükkel jól reprezentálják a népakaratot. 

Az NVB kedden Orbán Viktornak megküldött javaslata szerint ügyfélkapun keresztül is be lehetne terjeszteni népszavazási kezdeményezéseket, és párhuzamosan azonos témában is lehetne aláírásokat gyűjteni. A győztes kezdeményező az lenne, akinek korábban benyújtja a 200 ezer érvényes szignót. Kormánypárti politikusok szerint ez nem változtat azon a várható végeredményen, hogy egy referendumon a többség elutasítaná majd a vasárnapi zárva tartást.

A kormányt sokan megkeresték a híresztelések ellenőrzéséért, a Rogán Antal vezette

Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig egy mondattal cáfolt. Mint közleményükben írják,

a mai Népszabadságban megjelent, a vasárnapi zárva tartásról szóló cikkben foglalt állítás alaptalan sajtóhíresztelés.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.