Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Szigorítanák az airbnb-zés feltételeit

2016.03.24. 12:33

A jövőben ezerötszáz forint átalányadót fizetne négyzetméterenként minden olyan magánszemély, aki lakását szálláskiadás céljából hasznosítja egy új fideszes törvényjavaslat szerint, értesült a Magyar Idők. Az airbnb-zhető ingatlanok számát is maximálnák a hamarosan a kormány elé kerülő tervezetben. Ha átmegy, a jövő évi költségvetési törvénnyel együtt szavazhatja meg a parlament.

A közteherviselés szempontjából egyszerűbb, az ellenőrzés tekintetében viszont az eddiginél szigorúbb szabályokat vezetnek be itthon a sharing economy egyik legdinamikusabban fejlődő területén, a turisztikai célú szállásmegosztásban a lap információi szerint. A kormánypárt tervei szerint a lakásukat bérbe adó

természetes személyek a jövőben legfeljebb három, tulajdonukban álló ingatlanban fogadhatnák legálisan a fizető vendégeket,

ami után kizárólag egyféle, négyzetméter-alapú átalányadót kellene fizetniük. A bérbe adott ingatlanok esetén függetlenül attól, mennyi időre és milyen módon hasznosítják azt turisztikai céllal

négyzetméterenként 1500 forinttal számolnák az évente fizetendő közterhet, 

ami a magánszállásadókra jelenleg vonatkozó adózásnál enyhébb előírást jelent.

A javaslattal a szándék szerint az árnyékgazdaság részeként működő magánszállásadásban bővítenék az adózók körét úgy, hogy közben nem fojtják meg az érintetteket. Ehhez társulhat az adóbefizetés célzott ellenőrzésének szigorítása. A jogalkotók szerint arra is szükség lehet, hogy a hagyományos szállodák számára érvényes szabályokhoz igazítsák a privát apartmanoztatás működési feltételeit.

Ez azért is fontos, mert már európai szinten lobbiznak már szállodaszövetségek a hagyományos hotelek forgalmának 10-15 százalékát elcsábító közösségi szállásmegosztók szabályozását. Az airbnb-sekre ugyanis jelenleg jóval kevesebb működési, higiénés vagy fogyasztóvédelmi előírás vonatkozik, emiatt tudják a szállodai árak töredékéért fogadni a turistákat.

Szeretnénk elérni a jelenleginél kiegyensúlyozottabb versenyfeltételeket. Nem a tevékenység beszüntetését, csupán szabályozott keretek közé szorítását várjuk – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A 29 európai ország ágazati szövetségeit tömörítő Hotrec alelnökeként elmondta: szükségesnek tartják, hogy az Európai Bizottság vegye figyelembe a megosztáson alapuló gazdaságnak a szállodaipart érintő pénzügyi és szociális hatásait, egyúttal azt is javasolják, a tagállamokban legyen regisztrációhoz kötött a rövid távú lakásbérbeadás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai államtitkársága úgy nyilatkozott, vizsgálják, hogy más európai országokban hogyan működik a rendszer. Álláspontjuk szerint ugyanakkor az Airbnb-tevékenységnél jelenleg sem a szabályozatlanság, hanem az előírások be nem tartása okoz problémát.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!