Piroska
-10 °C
1 °C

Milliárdos perek jöhetnek a kaszinótörvény miatt

04
2016.03.29. 18:47

Jogerős ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága 2012-ben bevezetett magyar kaszinótörvény miatt, írja a 24.hu Schreiber Istvánra, a  Magyar Szerencsejáték Szövetség elnökére hivatkozva. A bíróság azt kifogásolta, hogy a magyar jogalkotó nem írt elő az új jogszabályokhoz való alkalmazást segítő átmeneti időszakot, illetve az ésszerű kompenzálása is elmaradt a vállalkozóknak. Ezt azt jelenti Schreiber szerint, hogy

megnyílt azon vállalkozók kártérítési alapja, akik százmilliárdokra perelhetik az államot ezért a húzásért.

A perek hamarosan elkezdődhetnek és az egyszeri okozott kár becsült összegen százmilliárd forint körül van, és ebbe még nem számolták bele a nyerőgépek betiltása miatt ellehetetlenített vállalkozások elmaradt hasznát. 2014-ben már volt egy szerencsejáték-szervező cégcsoport, ami 8 milliárdra perelte a kormányt a vállalkozás ellehetetlenítése miatt, de Brüsszelbe is gyorsan eljutott a hír a kétes hátterű kormányzati akció miatt.

2012 októberében mindössze három nap kellett a kormánynak, hogy betiltsa az iparágat, ami évi 70 milliárd forintnyi adóbevételt termelt a magyar államnak. A betiltás azért volt váratlan, mert előtte épp ötszörösére emelték a játékadót aztán Rogán Antal javaslatára  megszavazták azt is, hogy kötelező lesz a szerver alapú működtetés. Miközben elkezdtek a cégek átállni az új rendszerre, inkább betiltották az egészet, a nagyon helyzetbe hozva így a megmaradt kaszinókat. Hozzátéve játékgépbiznisz egyébként nem tartozott nálunk a legjobb hírű iparágak közé.   

Rogán nekünk egyébként annyira tagadta, hogy neki bármi köze lett volna a variálgatásokhoz, hogy szerinte még az általa beadott törvényjavaslat sem az ő ötlete volt. Hanem igazából az NGM-é. Az iparági szereplőkkel pedig nem is tartott kapcsolatot, hiába barátja a bizniszben erősen érdekelt Andy Vajna.

Szóval amikor aztán 2013-ban koncessziós rendszerré formálták a kaszinózást, akkor ennek köszönhetően a megmaradt nyolc országos kaszinóból hét Fidesz-közeli vállalkozókhoz, Andy Vajnához és a debreceni focicsapatot az állammal karöltve működtető Szima Gáborhoz került. Az már tényleg csak bónusz, hogy pont a kaszinókra nem vonatkozik majd az elviekben adózási morált támogató online kassza rendszere, ami a NAV munkáját is segíti majd.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.