Kartellt jelentene be? Nincs szerencséje!

2016.03.30. 16:09

Nem lehet kartellt bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatal honlapján, mert a bejelentési űrlapokra vezető linkek olyan oldalakra mutatnak, amikről eltávolították a tartalmat. A GVH-nál rákérdeztünk a dologra: azt írták, észlelték a hibát, és már jelezték is a honlap üzemeltetőjének, így hamarosan ki fogják javítani. Azt is hozzátették viszont, hogy a hiba ideje alatt is lehetett a GVH-nál panasszal, bejelentéssel élni, a Kartell Chat-et használni, és az Ügyfélszolgálatot keresni. Most ezen a linken elérhető az űrlap.

gvh.png

Egy kartellt használható bizonyítékokkal együtt feldobó informátor díja a bírság egy százaléka, de maximum 50 millió forint. A GVH korábban is panaszkodott arra, hogy kevés megkeresés érkezett, összesen ötven informátor jelentkezett a GVH-nál, de ezek többsége is inkább más bűncselekményeket, például korrupciót akart bejelenteni. A korrupciós ügyekben azonban nem a GVH az illetékes, hanem az ügyészség és a rendőrség. 

A GVH szerint olyan is előfordult, hogy valaki visszalépett, pedig tudott volna elég információt adni a kartell feltárásához. Rendszerint egyébként egy-egy elégedetlen alvállalkozó, kirúgott munkatárs vagy új tulajdonos dönt úgy, hogy feldobja az egész kartellt.