Nem érdemes lenyelni a mágneses játékot

2016.03.30. 11:44

Mágneses játékokat tesztelt a fogyasztóvédelmi hatóság, egészen pontosan 30-félét. Nagyjából harmaduk bizonyult veszélyesnek a gyerekek számára. Leginkább azért, mert ha ki tudják bányászni a nem kellően gyenge mágneseket vagy egy mágnest és némi vasat, illetve nikkelt, és lenyelik, azzal könnyen halálos sérülést okozhatnak maguknak.

A összetapadó alkatrészek ugyanis könnyen elszakíthatják vagy elzárhatják a beleket. Ráadásul mindezt felismerni is nehéz, mivel sok gyerek először csak influenzaszerű tüneteket mutat.

A 30 tesztelt játékból nyolcnál volt probléma. Egy mágneses játékdarts például a megengedettnél hétszer erősebb mágnest használt. Ráadásul nagyon könnyen le lehetett szedni a dartsnyilak fejét, hogy aztán egy mágnesre éhes kisgyerek játszi könnyedséggel lenyelje a mágneses alkatrészt.  

A horgászkészleteknél szintén a nem megfelelő rögzítés okozza a veszélyt. Az előírt terhelés hatására hatból négy mágneses horgászszettnél leszakadtak a kis mágneses alkatrészek. Egy napelemes „billegő virág” megjelölésű játékot pedig leejtettek, azonnal eltör,t és hozzáérhetővé vált a lenyelhető méretű mágnes. Itt megnézheti részletesen a rossz termékeket.