A Fidesz nevetségesnek tartja, hogy a Jobbik a letelepedési kötvényekről kérdezné őket

2016.03.31. 12:11

A Jobbik a parlament gazdasági bizottságának ellenőrző albizottságában vizsgálná a letelepedési kötvények ügyét jövő csütörtökön, írja az MTI a párt közleményére hivatkozva.

Volner János, az albizottság jobbikos elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján célként jelölte meg, hogy az ülésen kiderítsék: kik azok a magánszemélyek, akik több mint 100 milliárd forint nyereséget értek el a "letelepedésikötvény-bizniszen"; hogyan lehetséges, hogy őket baráti viszony fűzi vezető fideszes politikusokhoz; valamint hogy jutott-e ebből a pénzből fideszes politikusokhoz vagy magához a Fideszhez.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, valamint Habony Árpád mások mellett azért kap meghívást, mert "személyesen érdekeltek" - indokolta az ellenzéki politikus, aki bírálta azt is, hogy a kormánypárt "pénzért árulja a magyarországi letelepedés lehetőségét" külföldieknek.

A Fidesz-frakció a Jobbik közleményére reagálva adott ki közleményt, amiben azt írják,

feleslegesnek és nevetségesnek tartják, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága az offshore cégek letelepedési kötvényből származó bevételeiről akar tárgyalni.

A nagyobbik kormánypárt képviselői távol maradnak az üléstől.

A Fidesz-frakció csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a jobbikos Volner János - aki az ellenőrző albizottságot vezeti - a gazdasági bizottság alelnöke volt a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos döntések meghozatalakor. Ezek a bizottsági ülések nyilvánosak voltak, ott bárki kérdéseket tehetett fel, ehhez képest Volner János egyszer jelentkezett felszólalásra, de egyetlen alkalommal sem kérdezett - mondták.

A Fidesz-frakció szerint mindezek fényében nevetséges az ellenőrző albizottság kezdeményezése.

A 300 ezer euróért és 40-60 ezer eurós ügyintézési díjért megvásárolható, európai tartózkodást nyújtó letelepedési kötvény 2013-as bevezetése óta  hihetetlenül jó üzlet  azon keveseknek, akik forgalmazói jogosítványhoz jutottak. A pályáztatás nélkül helyzetbe hozott, többnyire offshore hátterű és néhány esetben átláthatatlan tulajdonosi körű cégek ügyletenként 80-90 ezer eurót kaszálnak, ami jóval több, mint az állam haszna.