Egyre több pénzük van a magyaroknak

2016.04.01. 08:09

Tavaly év végén már 40 milliárd forint pénzügyi vagyona volt a magyar lakosságnak, 7,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban - írja a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a Világgazdaság. A lap szerint 

egy átlagos magyar családnak 10 millió forint pénzügyi vagyona és 2 millió forint tartozása van.

A vagyonukat a magyarok nagy részt készpénzben tartják, az MNB szerint 3750 milliárd forintnyi cash van a lakosságnál, ami történelmi rekord. Sokan ráadásul nem is forintban, hanem külföldi valutában tartják otthon a pénzt, a deviza készpénzállomány tavaly megkétszereződött és elérte a 300 milliárd forintot. A deviza betétek is népszerűek voltak, ilyenekből 10 százalékkal többet nyitottak, mint 2014-ben. 

60 milliárdot spóroltunk benzinen

A magyar háztartásoknál részben azért is maradt több pénz, mert sokkal kevesebbet kellett üzemanyagokra költenie, a GKI Energiakutató szerint egész pontosan 58 milliárd forinttal. A magyar lakosság 2014-ben 658 milliárd forintot költött üzemanyagra, tavaly viszont a globális olajáresésnek köszönhetően már csak 600 milliárdot kellett a benzinkutaknál hagynia.

Az értékpapírok közül a rövid lejáratú magyar államkötvények voltak a legnépszerűbbek, ezek volumene másfélszeresére nőtt és kétmilliárd forint fölé került  A magyar befektetési alapokba nem jutott sokkal több pénz tavaly, mint egy évvel korábban, viszont egyre népszerűbbek a külföldi befektetések, a külföldi államkötvényekből 33 százalékkal többet vettek a magyarok, a külföldi befektetési alapokba pedig 20 százalékkal több pénzt tettek. 

A cégek pénzügyi vagyona is nőtt, sőt, 55 ezer milliárd forinttal történelmi csúcsot ért el tavaly. A vállalatok is egyre több pénzt tartanak készpénzben, összesen 700 milliárdot.