Korrupciós botrányba keveredett az egyik leggazdagabb brazil

2016.04.01. 16:50

Korrupcióval vádolják Brazíliában a világ leggazdagabb bankárát, Joseph Safrát, írja az Independent. 

A 77 éves Safrának 18,3 milliárd dollárja van, ezzel ő a második legnagyobb vagyonú ember Brazíliában. A hírek szerint ez nem akadályozta meg benne, hogy megpróbáljon spórolni még egy kicsit az adón: azzal bízta meg magas beosztású alkalmazottait, hogy fizessék le az adóhatóságot 15,3 millió brazil reállal (több mint 1 milliárd forinttal) annak érdekében, hogy megússza 1,8 milliárd reálnyi adótartozás befizetését.

Az ügyészek Safrán kívül másik öt közreműködőt is megvádoltak a vesztegetéssel kapcsolatban, a vádat egy lehallgatott telefonbeszélgetésre alapozzák, amelyet a Banco Safra egyik vezetője folytatott adótisztviselőkkel. A gyanú érinti a pénzügyminisztérium adózási alegységét, a CARF-ot is, ők azok, akik nagyobb adótartozások esetén méltányosságról dönthetnek. Az ügyészség szerint nagyhatalmú üzleti körök lobbitevékenységének illetve ilyen jellegű vesztegetési ügyeknek köszönhetően közel 22 milliárd reálnyi pénzt vesztett a brazil költségvetés az elmúlt 15 évben. 

Az ügyet egy nagyobb szabású, a brazil gazdasági elitet vizsgáló nyomozás, a "Zealots-művelet" részeként tárták fel. Ennek során 47 több különböző iparágban tevékenykedő cég, és 24 vagyonos ember körmére néznek a hatóságok. A Safra-csoport persze minden fronton tagadja, hogy részt vettek volna bármiféle korrupcióban.

Joseph Safra szíriai származású üzletember, vagyonának nagy részét a pénzügyi szektorban szedte össze. A Banco Safrán kívül vannak bankjai New Yorkban és Svájcban is.