Gigaüzlet beházasodni Putyin családjába

2016.04.02. 16:30

Dühvel vegyes izgalommal figyeli Tiborcz István, Orbán Viktor vejének üzleti sikereit és gazdagodását? Az, ahogy Orbán Ráhel férje, Orbánék családi barátjának sarja egymás után nyerte a közbeszerzéseket vagy bukkant fel különböző ingatlanprojektek mögött, elég látványos, ráadásul sok kérdést vet fel arról, hogy hogyan működik a magyar gazdasági rendszer. Ha viszont kicsit nagyobb perspektívából nézzük, akkor láthatjuk, hogy Tiborcz nagyon kis pályán játszik. Főleg, ha az orosz sorstársával hasonlítjuk össze.

Ismerje meg Kirill Samalovot, aki elvette Vlagyimir Putyin lányát, azóta pedig úgy 1,3 milliárd dollárt ér!

A most 34 éves jogász és üzletember 20 évesen már a Gazprom vezető jogásza volt, 26 évesen az egyik legnagyobb orosz olajfeldolgozó cég alelnöke lett, aztán megvette a cég 20 százalékát Putyin egyik barátjától, persze egy állami kötődésű banktól kapott hitelből. Azóta van egy kisebb kastélya a francia tengerparton, a cégei óriási állami megbízásokat nyernek, míg ő a világ egyik legnagyobb hatalmú emberéhez járhat családi vacsorára.

Jókor születni jó helyen

Kirill Samalov három éve vette el Putyin kisebbik lányát, a most 29 éves Jekatyerina Tyihonovát egy Szentpétervártól északra lévő luxus síparadicsomban. Legalábbis állítólag, mert hivatalosan senkit nem értesítettek arról, hogy Putyin lánya megházasodik, sőt, sokáig még az sem volt teljesen biztos, hogy Putyin lánya valóban Putyin lánya. Itt nem kerültek képek a Facebookra, sőt, telefonokat se lehetett volna lopni a lagzin, mert a mobilt a biztonságiak mind a 100 meghívott vendégtől elvették.

A Reutershez is csak a pletyka jutott el az esküvőről, majd a lakodalomnak helyet adó szálló dolgozói képekről azonosították, hogy tényleg Putyin lányát látták egy magas, barna, szemüveges férfival összeházasodni. 

Samalov ekkor már egy feltörekvő és sikeres fiatalember volt, de az örökölt és szerzett befolyását még nem váltotta annyi pénzre, hogy Oroszország egyik legfiatalabb milliárdosának mondhassa magát. A fiatal oligarcha sikerét viszont már azelőtt Putyinnak köszönhette, mielőtt még megismerte volna az orosz elnök lányát, ugyanis

Samalov apja már a 90-es években is Putyin legbelsőbb köréhez tartozott. 

Kirill Szentpétervárott született, apja, Nyikoláj Samalov pedig egyes források szerint még KGB-s korából ismeri Vlagyimir Putyint. Az 1990-es években, mikor Putyin kémből városi politikai reménység lett, Samalov, Putyin és még több, azóta is az orosz gazdasági élet legfelsőbb körébe tartozó társuk megalapították az Ozero Kollektívát, ami dácsákat fejlesztett a Szentpétervártól északra.

Az öreg Samalov később részvényes lett egy viszonylag kicsi bankban, a Rosszijában, ami azóta az orosz felső tízezer kedvenc bankjává nőtte ki magát. Samalov és a Rosszija szerepéről sokat elmond, hogy az Egyesült Államok és az EU mindkettőt érdemesnek tartotta arra, hogy szankciókat vessenek ki rájuk a Krím-félsziget orosz annexiója után. 

Samalov apja mellett 12 évvel idősebb bátyja, Jurij is közel van a tűzhöz, ő először a szentpétervári önkormányzat egyik, Putyin vezette bizottságában dolgozott gazdasági szakértőként, majd a Gazprom dolgozóinak nyugdíját kezelő alap, a Gazfond élére került. Ez az alap közben bevásárolta magát a Gazprombankba, amiben Jurij így szintén vezető tisztséget tölt be. 

Hitelből lett milliárdos

Kirill a papájának és a bátyjának hála már elég korán magas helyekre került: 2002-ben,

20 éves joghallgatóként a Gazprom vezető külgazdasági jogtanácsosa lett,

ahonnan két évvel később, az egyetem befejezése után a Gazprombank vezető jogásza lett. Innen csak egyre följebb került, dolgozott szakértőként a közvetlenül Putyin alá tartozó, fegyverexportot és importot felügyelő ügynökségnél és a pénzügyminisztériumnak is adott tanácsokat.

Végül 2008-ban, 26 évesen kapta meg az addigi legfontosabb pozícióját, amikor üzletvitelért felelős elnökhelyettes lett az ország egyik legnagyobb olajfeldolgozó és petrokémiai cégénél, a Siburnál.

A Sibur ekkor a Gazprombank és a Gazfond többségi tulajdonában volt, amiken keresztül Kirill bátyjának is komoly befolyása volt a cégnél. 2010-ben viszont eladták a céget a 90-es években olajkereskedelmen meggazdagodó Genagyíj Timcsenkónak - aki Putyin barátja, egyes források szerint pedig az üzlettársa is - és partnerének, Leonyid Mikelsonnak. Ők ketten elvitték a cég 94 százalékát, a maradékon pedig a Sibur vezetői osztoztak, köztük Kirill Samalov tulajdonos lett.

2013-ban, abban az évben, amikor Kirill beházasodott Putyin családjába, elkezdett tárgyalni Timcsenkóval arról, hogy az olajmilliárdostól megvenné a Sibur részesedésének egy részét. Egy baj volt csak: Kirillnek nem volt annyi pénze, hogy komolyabban bevásároljon a cégbe. De minek pénz, ha az embernek jó helyen vannak kapcsolatai? Kirill 2014-ben lemondott a Siburnáél betöltött posztjáról,

alapított egy egyszemélyes céget, ami kapott is 79 milliárd rubel hitelt a Gazprombanktól,

nagyjából annyit, amennyi ahhoz kellett, hogy 17 százaléknyi részesedést vegyen a Siburban. A saját korábbi részével együtt így már az olajcég 21 százalékos tulajdonosa volt, Mikalsen után a legnagyobb részvényes a cégnél. Hogy milyen kamattal kapott hitelt és mennyiért vette meg Timcsenkó részesedését, azt senki nem tudja. 

Putyin veje azóta több, feltűnően sikeres cégben szerzett tulajdonrészt, például 18 százalékos részesedése van NIPIgazpererabotka nevű cégben, ami nemrég elnyerte Oroszország eddigi legnagyobb közbeszerzését, hogy majdnem 800 milliárd rubelért építsen gáztárolót az amúri régióban. Emellett 50 százalékos tulajdonosa egy tanácsadó cégnek, ami több kormányhivatallal és állami céggel is szerződésben áll, legutóbb pedig az IT szektort megcélzó befektetési céget alapított.

Samalov a Forbes szerint jelenleg az 1476. leggazdagabb ember a világon. Ehhez születni kell, meg persze jó helyre házasodni. 

(források: Forbes, Reuters, Guardian)