További 50 nigériai cserediákot várunk

2016.04.02. 10:12

Kétoldalú tárgyalásokat folytatott és gazdasági együttműködési megállapodásokat kötött brazil és nigériai kollégájával pénteken a washingtoni atomcsúcson részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, írja az MTI.

A magyar-brazil tárgyalásokon a miniszter közlése szerint három kérdésben jutottak megegyezésre:

  1. Magyarország növelni szeretné a Brazíliába irányuló élelmiszeripari exportját, és ennek érdekében az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet nyit;
  2. a Tudomány, határok nélkül elnevezésű oktatási csereprogram keretében idén ősztől újabb kétszázötven brazil diák érkezik Magyarországra,
  3. valamint az Európai Unió és a Mercosur (dél-amerikai közös piac) közötti szabadkereskedelmi megállapodás ügyében Budapest támogatja a tárgyalások felgyorsítását.

A nigériai-magyar tárgyaláson

  • az Eximbanknál nyitandó 69 millió dolláros hitelkeretről állapodtak meg,
  • és megegyeztek abban, hogy a nigériai Lagosba külgazdasági diplomatát helyez ki Magyarország, a magyar tejkivitel, a hús- és gyümölcs-export, valamint a mezőgazdasági gépek exportjának előmozdítására.
  • Jelenleg több mint kilencszáz nigériai tanul magyar egyetemeken, és Magyarország további ötven helyet ajánlott fel az afrikai országból érkező diákoknak.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az egyik nigériai egyetemen magyar honvédségi orvosokat képeztek ki olyan trópusi betegségek kezelésére, amelyek a migránsokkal együtt felbukkanhatnak Magyarországon is.