Fidesz-közeli vállalkozókat pénzel az állami bank

2016.04.04. 08:06 Módosítva: 2016.04.04. 08:06

Az eredetileg exporthitelezéssel foglalkozó Eximbank az utóbbi időben nagyon aktív lett belföldön. A Népszabadság gyűjtése szerint a bank hitelkihelyezéseinek több mint harmada a kormánypárttal valamilyen kapcsolatban álló vállalkozásokhoz került.

A cikk szerint az elmúlt fél évben 41 milliárd forint került a lap szerint „barátinak” nevezhető vállalkozókhoz, ami pedig ennél is erősebb, hogy 25 milliárd olyan cégekhez, amelyeknek közük nincs az exporthoz. Erre egyébként van jogi lehetőség, a hazai cégek nemzetközi versenyképessége érdekében 2013-ban a fideszes parlamenti többség beszavazta ezt a kiskaput az Eximről szóló törvénybe. 

A cégnyilvántartás adatai alapján tavaly kilenc vállalkozás üzletrészére jegyezték be az Eximbank zálogjogát, ebből ötben akad a kormánynak ismerős ember. 

  • Az év elején hitelt kapott a Property Market Kft., amely a kormányhoz közeli Videoton-tulajdonos, Garancsi István érdekkörébe tartozik. A megállapodás 52 millió euróról, azaz hozzávetőleg 16,5 milliárd forintról szólt. A cég a Kopaszi-gát megvásárlását finanszírozta a pénzből.
  • Az Eximbank tavaly írt ki pályázatot egy 16 milliárd forintos tőkealapra. A pénzintézet nem közölte hivatalosan, melyik cég kezelheti a pénzt, ám a Forbes úgy értesült, a legesélyesebbnek tartott GB&Part­nerts lett a befutó. Nem meglepő, hogy a vállalkozás köthető a kormányzathoz. A GB&Partners ügyvezető partnerének, Gubicza Ágostonnak – aki több áttétellel a cég tulajdonosa is – a felesége Rogán Antal exneje, a miniszter első gyerekének az anyja.
  • A TV2-t megvásárló Andy Vajna-érdekeltség, a Magyar Broadcasting Co. 6,7 milliárd forint hitelt kapott a pénzintézettől.
  • Csányi Sándor OTP-vezérhez köthető beruházás is szerepel az Eximbank hitelkihelyezési listáján. A Homatech Recycling Zrt. az eredeti tervek szerint Százhalombattán létesített volna használtgumi-feldolgozót. Bár a cég üzleti tevékenysége országhatárokon belül zajlana, az Eximbank adott hitelt a projekthez.
  • És az említetteknél jóval szerényebb, mindössze 24,2 millió forint a Századvég számlájára folyik majd be.

Az Exim igazgatóhelyettese Puskás András, aki korábban Rogán alpolgármestere volt a Belvárosban, és ugyanabban a budai lakóparkban lakik, ahol a miniszter.