Milliós bírságot kapott a Norbi Update

2016.04.04. 13:53

1 millió forint felügyeleti bírságot kapott a jegybanktól Schobert Norbert cége, a Norbi Update Lowcarb Nyrt., amiért az elmúlt időszakban többször is korábban hozott nyilvánosságra a cég közösségi oldalán vagy a sajtón keresztül olyan információkat, amiket az MNB által működtetett hivatalos közzétételi helyen egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel jelentetett meg.

Az MNB-nek például azzal volt baja, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. és a British Dietetic Association (BDA) közötti állítólagos együttműködésre vonatkozó információkat a társaság közösségi oldalán már 4 nappal a hivatalos közzétételi helyen történő megjelenés előtt kommunikálta.

A sajtóban ezt követően elterjedt – a kibocsátó BDA-val való együttműködését kétségbe vonó – híreket a társaság először szintén közösségi oldalán cáfolta, és a hivatalos közzétételi helyen – bár erre haladéktalanul köteles lett volna – csak 8 nap késedelemmel, az MNB tájékozódását követően tett közzé rendkívüli tájékoztatást. Az MNB ezek miatt bírságolt, és figyelmeztette a céget, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyesmi.

A tőkepiacról szóló törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy a kibocsátóknak a szabályozott információkat a legszélesebb nyilvánossághoz – a lehető legrövidebb időn belül – megkülönböztetés nélkül kell eljuttatniuk. A vonatkozó jogszabályok éppen ezért kötelező jelleggel előírják, hogy a tőzsdén jelenlévő cégeknek az értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információkat elsődlegesen az MNB által működtetett, bárki által ingyenes elérhető hivatalos közzétételi helyen kell a lehető legrövidebb időn belül nyilvánosságra hozni.

A fenti intézkedéseken túl az MNB egy korábbi – a Norbi Update Lowcarb Nyrt. brókerbotrány kapcsán elszenvedett veszteségeiről szóló – sajtócikkel összefüggésben piacfelügyeleti eljárást is folytat a céggel szemben.