Kína embargót vezetett be Észak-Korea ellen

2016.04.05. 15:16

Kína kedden import- és exportkorlátozásokat léptetett életbe Észak-Koreával szemben, ezt jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium. Észak-Koreától innentől nem vesznek vasércet és más ásványi anyagokat, így aranyat és ritkafémeket sem. Ez nagyon rosszul érintheti az észak-koreai gazdaságot, ami nagyban függ a bányaipari exporttól, aminek a legfontosabb felvevő piaca, Kína, az egyik utolsó állam, ami még diplomáciai és kereskedelmi szempontból szóba áll a koreai diktatúrával. 

Észak-Korea tavaly körülbelül 20 millió tonna szenet értékesített Kínába, 27 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezzel Oroszországot és Mongóliát megelőzve, Ausztrália és Indonézia mögött Kína harmadik legnagyobb szénszállítója lett.

Kína pedig nem ad el repülőgép-üzemanyagot Kim Dzsongunéknak, ami miatt lehet, hogy az észak-koreai állami légitársaság gépei innentől nem is tudnak majd fölszállni. 

A szankciókat Kína azután vezette be, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa március elején szankcionálta Phenjant, amiért Észak-Korea januárban végrehajtotta negyedik földalatti nukleáris kísérletét, februárban pedig nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával állított pályára műholdat. Még közvetlenebbül pedig a kínai szankciók bejelentése a múlt washingtoni nukleáris biztonság konferenciát követte, ahol Hszi Csin-ping kínai vezető és Obama amerikai elnök tárgyalt Észak-Koreáról, ami után Obama azt nyilatkozta, hogy mindkét vezető elkötelezett amellett, hogy a Koreai félsziget atomfegyver-mentes legyen.