Lázár lezsírozta az aszfalt ügyet, jöhet az EU-s pénz

D  AS20151216005
2016.04.08. 08:25

Lázár János csütörtökön megállapodott az EU regionális politikáért felelős biztosával, Corina Cretuval az aszfaltügyről, ami azt jelenti, hogy az eddig emiatt visszatartott pénz 500 milliárd forint egy részét nemsokára elutalja majd a bizottság - írja a 444.

Az aszfaltvita arról szólt, hogy a 2013-as ellenőrzésekor az Európai Bizottság szerint Magyarország korlátozta a versenyt az EU-s finanszírozású útépítési pályázatoknál azzal, hogy csak olyan cégek indulhattak, akiknek az adott úttól legfeljebb 50 kilométerre van aszfaltkeverő üzeme. Emiatt a bizottság 25 százalékos korrekciót hajtott végre, vagyis az útépítési pénzek negyedét nem fizetett ki, további útépítési pályázatokra pedig egy fillért nem adott, még az olyanokra sem, ahol már nem volt érvényben a vitatott szabály. így 500 milliárd forint beragadt Brüsszelnél, ezt a kormány leginkább hitelből pótolta ki.

Lázár János viszont csütörtökön Budapesten megállapodott a felelős biztossal, ami után Brüsszel feloldja majd az eddig visszatartott pénzt. A teljes összeget viszont így sem kapjuk majd meg,  megállapodás szerint az egyedi szerződések alapján kötött útépítések esetében 10, a keretszerződéses beruházások esetében viszont 25 százalék lesz a korrekció, vagyis

úgy 36-90 milliárd forint lejön majd az 500 milliárdból, mire az elér Budapestre.

Az útépítésekből nemcsak emiatt fogunk veszteségesen kijönni, hanem azért is, mert a kormány, biztos ami biztos alapon túltervezte a pályázati keretet és több utat épített, mint amire járt volna uniós pénz. 

Mindenesetre a 2007-2013-as EU-s forrásokkal kapcsolatos egyik vitát sikeresen lezárta a kormány. Van viszont még több másik, például a befagyasztott Társadalmi infrastruktúra Operatív Program (TIOP), vagy a TÁMOP-ból fizetett Öveges Program, ahol ráadásul bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a magyar hatóságok. 

Ráadásul, ahogy a pénteki Magyar Nemzet is írja, nemcsak a 2007-2013-as pénzek egy része nem jött még meg, de a 2014-2020-as forrásokból sem hívott még le egy forintot sem a kormány, miközben a győztes pályázóknak már 23 milliárd forintot kifizettek, a központi költségvetés terhére