Panamának nem tetszik, hogy Franciaország adóparadicsommá nyilványította

2016.04.09. 08:18

Dokumentumokat, számítógépeket, adathordozókat foglaltak le a hatóságok a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda helyi kirendeltségén San Salvadorban, Salvador fővárosában, írta az MTI. Az ügyészség azt is elmondta, hogy az iroda bejáratáról csütörtökön eltávolították a cég emblémáját, az egyik ott dolgozó pedig azt mondta, épp költöznek. 

Carlos Varela panamai elnök eközben elhibázott és felesleges lépésnek nevezte , hogy Franciaország úgy döntött, ismét felveszi Panamát azoknak az államoknak a listájára, amelyeket adóparadicsomnak tekint. Franciaország több panamai beruházásban érintett, az Alstom például a panamai metróhoz tervez új kocsikat szállítani. Varela megerősítette, hogy Panama elkötelezett az átláthatóság, a diplomácia és az együttműködés mellett. 

Franciaország pénteken határozott arról, hogy miután megítélése szerint Panama továbbra sem szolgáltat kellő mennyiségű információt, hogy az adójogszabályokat alkalmazni lehessen, ismét felveszi az országot az adójog szempontjából együtt nem működő államok listájára. Panamát az Európai Unió tagországai közül Bulgária, Horvátország, Görögország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália és Szlovénia tekinti még adóparadicsomnak.

A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából szivárgott ki az a több mint 11,5 millió dokumentum, amely több százezer offshore cég működésébe enged betekintést, rávilágítva, hogyan mozgatták titokban pénzüket a világ egyes politikai, gazdasági vezetői, köztük sok híres és vagyonos ember is. Az offshore-botrányban eddig két magyar politikus érintett, a rólunk szóló cikkeinket itt olvashatja