Ezer offshore céget alapított az egyik legnagyobb francia bank

2016.04.10. 14:28

Házkutatást tartottak a francia hatóságok a Société Générale nevű bank irodáiban, miután a panamai offshore-botrányban nyilvánosságra került dokumentumok szerint a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda közreműködésével

az egyik legnagyobb francia pénzintézet közel ezer offshore céget alapított.

A házkutatás még kedden történt, de a rendőrség csak most hozta nyilvánosságra az akciót.

A Le Monde című napilap azt állította, hogy a Société Générale a negyedik bank a HSBC, az UBS és a Crédit Suisse után, amely a leggyakrabban vette igénybe ügyfelei bankszámlái számára a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait. A francia bank azzal próbál hárítani, hogy az ezerből már csak néhány tucat működik közülük, és azokat is "teljesen átláthatóan" kezelik.

Ha ez mégsem így van, az azért is kínos lenne, mivel  Frédéric Oudéa, a Société Générale igazgatója 2012-ben eskü alatt azt mondta a francia szenátusnak, hogy a bank felszámolta az érdekeltségeit azokban az országokban, amelyek akkor az adóügyekben nem együttműködő országok listáján szerepeltek - így Panamában is. Philippe Dominati, a sarkozysta Köztársaságiak szenátora a napokban kezdeményezte, hogy a bankigazgatót ismét hallgassa meg a vizsgálóbizottság. A bankfelügyelet pedig kiegészítő információkat kért a pénzintézettől az adóparadicsomokban korábban folytatott tevékenységeiről.