Kúria: Jogtalanul adták bérbe a kishantosi földet

2016.04.12. 13:12

A Kúria helyben hagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését. A bíróság tehát a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az Nemzeti Földalapkezelő törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében – írja közleményében a Greenpeace.

A Kúria keddi döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta a kishantosiak érveit és ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést. Emellett döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet a szerződés megsemmisítéséről, és a Kúriához fordult. A bírósági mai döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét, vagyis a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ győzött.

A Greenpeace szerint az ítélet precedensértékű: azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását. A döntés azért is fontos, mert még több per is zajlik amiatt, hogy az NFA másnak adta bérbe a központ által korábban bérelt földeket, ezek a perek viszont még korábbi szakaszban vannak.

Bízunk abban, hogy ez az ítélet bátorítást, erőt ad minden olyan gazdálkodónak, aki hasonló helyzetbe került az állami földbérleti pályázatok szabálytalan elbírálása során – illetve áttételesen azoknak is, akik az állami földek eladása során kerültek hasonló helyzetbe.

– mondta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampányosa.

Nem örülhet viszont felhőtlenül a győztes, mert amellett, hogy még több bérleti szerződés miatt is perelnek, a földet, amit a Kúria döntése szerint törvénytelenül adott bérbe a Mező Vidék Bt-nek már el is árverezték. A Kishantosi Központ annak idején panaszt nyújtott be a fejér megyei kormányhivatalnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan árverezhetnek el olyan földeket, amikről még jogviták vannak, ezzel viszont azóta nem történt semmi. A Greenpeace tájékoztatása szerint a Kishantosi Központ a Kúria keddi döntése után fontolgatja, hogy a kérdéses föld elárverezése miatt is pert indít.