Drágul a krumpli és olcsóbb a hús a termelőknek
Februárban 2,8 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek ára 7,3 százalékkal nőtt, az élő állatok és állati termékeké pedig 5 százalékkal csökkent.
Az előző hónapban még 4,8 százalékkal emelkedtek átlagosan a mezőgazdasági termelői árak, a növényi termékek januárban 10,5, az élő állatok és állati termékek 4,7 százalékkal drágultak.
A növényi termékek ára tavaly augusztus óta emelkedik éves összevetésben, de november óta egyre lassabb ütemben, az élő állatok és állati termékek árának csökkenése tizenötödik hónapja tart.
Februárban
- a gabonafélék ára 2,3 százalékkal emelkedett februárban a januári 4,9 százalék után;
- a burgonya áremelkedése a januári 54,2-ről 58,4 százalékosra gyorsult;
- a gyümölcsfélék termelői ára 26,0, az olajos magvaké 9,2 százalékkal emelkedett;
- az élő állatok termelői ára 3,7, az állati termékeké 7,8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly februárinál;
- a vágósertések felvásárlási ára 6,9, a marháé 2,2, a baromfié 3,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva;
- a tej ára továbbra is 12,9 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál;
- a tojás 4,1 százalékkal volt olcsóbb;
- a méz is 5,6 százalékkal kevesebbet ért.
A KSH korábbi jelentése szerint az élelmiszerek fogyasztói ára februárban 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a cukoré 17,5, az étolajé 13,8 százalékkal nőtt. A sertéshús ára - az áfa-csökkentés hatásával együtt - 17,5, a tejé 9,1, a sajté 6,4 százalékkal csökkent.