Drágul a krumpli és olcsóbb a hús a termelőknek

2016.04.12. 10:15

Februárban 2,8 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek ára 7,3 százalékkal nőtt, az élő állatok és állati termékeké pedig 5 százalékkal csökkent.

Az előző hónapban még 4,8 százalékkal emelkedtek átlagosan a mezőgazdasági termelői árak, a növényi termékek januárban 10,5, az élő állatok és állati termékek 4,7 százalékkal drágultak.

A növényi termékek ára tavaly augusztus óta emelkedik éves összevetésben, de november óta egyre lassabb ütemben, az élő állatok és állati termékek árának csökkenése tizenötödik hónapja tart.

Februárban

  • a gabonafélék ára 2,3 százalékkal emelkedett februárban a januári 4,9 százalék után;
  • a burgonya áremelkedése a januári 54,2-ről 58,4 százalékosra gyorsult;
  • a gyümölcsfélék termelői ára 26,0, az olajos magvaké 9,2 százalékkal emelkedett;
  • az élő állatok termelői ára 3,7, az állati termékeké 7,8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly februárinál;
  • a vágósertések felvásárlási ára 6,9, a marháé 2,2, a baromfié 3,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva;
  • a tej ára továbbra is 12,9 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál;
  • a tojás 4,1 százalékkal volt olcsóbb;
  • a méz is 5,6 százalékkal kevesebbet ért.

A KSH korábbi jelentése szerint az élelmiszerek fogyasztói ára februárban 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a cukoré 17,5, az étolajé 13,8 százalékkal nőtt. A sertéshús ára - az áfa-csökkentés hatásával együtt - 17,5, a tejé 9,1, a sajté 6,4 százalékkal csökkent.