Kezd kikecmeregni a bajból a Tesco

2016.04.13. 11:01

 A 2014-es rekordveszteség után tavaly sikerült végre nyereséget termelnie a komoly gondban lévő Tescónak, bár a cég helyzetének fényében korántsem eleget.

A brit kiskereskedelmi lánc a londoni tőzsdén közzétett előzetes beszámolója szerint 162 millió (63 milliárd forint) fontos adózás előtti nyereséget ért el a februárban zárult 2015-ös üzleti évben, szemben az előző évi 6,33 milliárd forintos veszteséggel.

A 2014-es mínusz a Tesco évszázados történetének addigi legrosszabb éves eredménye volt, és a modern brit gazdaságtörténetben is az egyik legnagyobb éves vállalati veszteségnek számított - írta az MTI.

Az eredmények javulásáért elsősorban a nagy-britanniai eladások növekedése felelt. Ugyanakkor ez sem hatotta meg a londoni tőzsdét, az adatok bejelentése után a cég részvényárfolyama 4 százalékkal esett. Elemzők továbbra sem zárják ki, hogy a profit ellenére a Tesco egyes üzletágai eladására kényszerülhet gyenge pénzügyi helyzete miatt. A cégnek jelenleg 15,5 milliárd fontos adóssága van.

A Tesco nemrég Magyarországon is átalakítást jelentett be, egyúttal azonban béremelést is ígért. A szerdán kiadott beszámoló szerint a Magyarországon és a térségben "jelentős beszerzési és működési költségmegtakarításokat" lehetővé tevő új működési modell kialakításán dolgoznak.