Még idén javaslatot tehet a kormány az internet áfájának a csökkentésére

2016.04.13. 11:31

Bár nemrég még meg akarta adóztatni az internethasználatot, most ennek ellenkezőjét ígéri a kormány. A terv szerint csökkentenék az internet-előfizetések áfáját, ami olcsóbbá tenné a szolgáltatást.

A korábban már beharangozott ígéretről Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlésben beszélt újra. A dolgot nem sietik el, Kara úgy fogalmazott, hogy a kormány "még az idén javaslatot tehet" az áfacsökkentésre - írta az MTI. Az államtitkár szerint gondoskodni fognak róla, hogy csökkenjenek az internet-előfizetési díjak, de szerinte ez "nem kis küzdelem" lesz. Korábban Deutsch Tamás azt javasolta, hogy a net áfáját 27 százalékról 18 százalékra csökkentsék.

Kara elismételte, a szolgáltatókkal együttműködve a rászorulók számára is elérhető árú internetcsomagot hoznak létre, illetve teleszórnák az országot ingyenes wifipontokkal is. 2018-ra pedig minden olyan háztartásban lehet "szupergyors internet", amely ezt igényli - mondta Kara Ákos.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormány elkötelezett a digitális fejlesztések mellett, ezért internetes konzultációt is folytatott.

Arra viszont pont nem tért ki, hogy az internetes konzultációt pont az arcvesztés minimalizálása miatt kezdték el a netadó elleni tüntetések után. Az internetet azóta rendkívül megszerető kormány ugyanis 2014 októberében még gigabájtonként 150 forintos, ami havon maximum 700 forintos adót akart kivetni az adatforgalomra. 

A hír hallatára tüntetések kezdődtek országszerte, Budapesten monitorokkal és billentyűzetekkel dobálták meg a Fidesz Lendvay utcai székházát, végül rohamrendőröknek kellett rendet teremteni.