Tovább fogy a szabad munkaerő, növekedhetnek a bérek

2016.04.13. 12:01

Már-már rekordszintű a munkaerőhiány, amit tetéz, hogy még a szomszédos országok is elkezdték elszívni a dolgozókat Magyarországról. Az egyre égetőbb munkaerő-piaci gondok egyetlen pozitív hatása, hogy elkezdték felfelé tolni a béreket - írta az OTP elemzőire hivatkozva a Portfolio.

Jó hír azonban, hogy a munkaerő-hiányért nem csak a munkaerő kiáramlása felel, a belföldi foglalkoztatottság is növekedett. Az elemzés szerint 2015 utolsó negyedévében 11 ezer fővel, 3,8 millióra emelkedett a foglalkoztatottak száma, ebből 2,7 millióan a versenyszektorban dolgoznak. Az OTP szakértői szerint az idei év első félévében tovább nő majd a munkával rendelkezők száma.

A munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent. Az OTP által számított, kiterjedtebb munkanélküliségi mutató pedig 7,9 százalékra, ami történelmi mélypontot jelent. Ezzel párhuzamosan a munkaerőtartalék is mélyponton van, a gazdaság minden fő ágazatában egyre több cég panaszkodik arra, hogy nehezen talál dolgozókat.

Egyre nagyobb problémát jelent Magyarország számára az is, hogy a cégek más kelet-közép-európai országokban (ahol magasabb a bérszínvonal) is egyre erősebb munkaerőhiánnyal szembesülnek. Ebből kifolyólag egyre erősebb szomszédaink munkaerő-elvonó hatása, ami viszonylag új jelenségnek számít Magyarországon - mutatott rá a Portfolio.

Ezek a folyamatok a bérek emelésére késztetik a cégeket, a legfrissebb statisztikák szerint a versenyszférában éves alapon 5,5 százalékkal nőttek a bérek, ami a legmagasabb szám volt 2008 novembere óta. Az elemzők szerint a bérek növekedése várhatóan tovább gyorsul majd a következő időszakban.