Már nem Csányi, de még nem Mészáros a legtöbbet kaszáló földesúr

2016.04.17. 11:19

Az agrártámogatásokban még nem látszik az elmúlt év nagy oligarchacseréje, sőt, a legtöbb támogatást az inkább az MSZP-hez kötődő Leisztinger Tamás cégei vitték el - ez derült ki a K-Monitor elemzéséből, amiben az agrártámogatások eloszlását vizsgálták. Csányi és Simicska kevesebbet, Mészáros Lőrinc viszont már jóval többet kapott az államtól és az EU-tól tavaly, mint 2014-ben. 

A K-Monitor nevű civil szervezet, ahogy tavaly is, idén is megnézte, hogy oszlottak el a terület alapú és egyéb agrártámogatások és kik kapták a legtöbb pénzt az államtól. Rengeteg pénzről van szó, tavaly ugyanis

  • 771 580 038 089 forint agrártámogatást fizetett ki a magyar állam;
  • ennek a 78,75 százaléka, vagyis több mint 607 milliárd forint uniós forrásból volt;
  • A támogatások 38,7 százaléka jött területalapú támogatásként. 

Ennek a 771 milliárd forintnak a nagy része pedig nagyon kevés embernél landolt.  Bár 2015-ben bevezettek új szabályokat a támogatások elosztásában, ezek nem nagyon változtattak azon, hogy a támogatástok nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg a kisebb és nagyobb gazdaságok között:

A támogatások 76 százaléka, összesen 587 milliárd forint a támogatottak felső 10 százalékához ment,

míg a többi, kisebb pályázó a maradékon osztozott. 

Ez nem egy igazán új trend, már legalább 2011 óta mindig a legtöbb földdel és legnagyobb gazdasággal bíró agrárérdekeltségek kapják a legtöbb pénzt. 

A legtöbb támogatást elnyerők közül is az élen Leisztinger Tamás cégei végeztek összesen 4,8 milliárd forintot vittek el. A Forrás Nyrt-n keresztül összekötött mezőgazdasági cégei tavaly még több mint egymilliárd forinttal kevesebb támogatást kaptak, amivel tavaly Leisztinger csak harmadik volt a legjobban támogatott oligarchák sorában. Ez lehet viszont a baloldalhoz köthető üzletember egyik utolsó jó éve: nem elég, hogy  a földeket, amiket a cégei bérelnek, az állam eladta, és azok jó részét Garancsi István Fidesz közeli üzletemberhez köthető emberek vették meg, de még a saját agrárcégeiben is egyre nagyobb tulajdona van a Garancsihoz köthető cégeknek. 

 

A kormányzati pixisből kieső Simicska Lajos érdekeltségei tavaly 32 százalékkal kevesebb agrártámogatást kaptak, mint 2014-ben, 4,3 milliárd forintot, de 380 millió forintos területalapú támogatással a Lajta-Hanság Zrt., Simicska és Nyerges Zsolt cége még mindig benne van a 10 legnagyobb támogatott cég között.

Csányi Sándor érdekeltségei 4,5 milliárd forintot kaszáltak, és a legtöbb támogatást kapó cég is az OTP vezér érdekeltségébe tartozó Bólyi Zrt., amit közel félmilliárd forinttal támogatott az állam. Csányi-birodalom pedig még nőtt is az idén a Kite Zrt. megvásárlásával, ami a K-Monitor szerint jövőre már a bezsebelt agrártámogatások összegében is meglátszik majd. 

Ugyan az eddig említett urakhoz képest még nagyon kispályás játékos az agráriumban a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc, de a miniszterelnök kutyájára is vigyázó oligarcha és családja nagyon jön föl a megszerzett agrártámogatásokban.

Mészáros Lőrinc 65 százalékkal több agrártámogatást kapott tavaly, mint egy évvel korábban, 

cégei és családtagjai ugyanis együtt 545 millió forinthoz jutottak. A mostani számban pedig még nincs is benne az, hogy a felcsúti polgármester és családja rengeteg földet vett Fejér megyében, amelyek egy része után még jár majd támogatás

Ha tovább böngészné a magyar mezőgazdaság legnagyobb és legjobban támogatott cégeinek és oligarcháinak hálóját, a K-monitor készített még pár szemléletes ábrát a témában.