Már csak az MNB cégeinek adatait titkosítaná a parlament

2016.04.21. 12:03

Újra nekifutna a Magyar Nemzeti Bank üzleteinek titkosításának a parlament, miután az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta azt a törvényt, ami szerint az MNB alapítványainak vagyona elveszíti közvagyon jellegét, ezért azok adatait nem adnák ki, és kiperelni sem lehetne.

A törvényalkotási bizottságban csütörtökön olyan változtatásokat fogadott el a jegybanktörvény AB-n elbukott módosításában, ami szerint viszont már csak az MNB által alapított cégek adatait titkosítanák, mondván, hogy bizonyos adatok kiadása rontaná a cégek versenyképességét. Ez egy sikeres taktika lehet, az AB ugyanis azzal párhuzamosan, hogy elutasította az MNB alapítványaira vonatkozó módosítást, akkor helyben hagyta azt a módosítást, ami a Magyar Posta bizonyos adatait kivonta az infotörvény hatálya alól, ugyanezzel az indokkal. 

A törvényalkotási bizottság ülésén ott volt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, aki az előző MNB-s módosítást hangosan kritizálta, erről a módosításról viszont az volt a véleménye, hogy az alkotmányos.