4 millió magyar kapna havi 20 ezerrel többet

2016.04.23. 07:55 Módosítva: 2016.04.23. 07:57

Mind a 4 millió munkavállaló 20 ezer forinttal többet kaphatna, a minimálbéresek havi juttatása pedig 140 ezer forint közelébe emelkedhetne, ha valóban átalakul a cafeteria rendszer és készpénz váltaná fel a mostani étkezési- és ajándékutalványokat - írja a Magyar Idők szombati száma.

A kormányközeli napilap szerint mindez a jövő héten dől el, bár az információt a lapzártáig hivatalosan nem erősítette meg a kormányzat.

Az biztos, hogy a mostani cafeteria rendszer nem maradhat meg, mivel (ahogy azt korábban az Index is megírta) az Európai Unió Bírósága a magyar kormánny jogtalanul rugdosta ki a francia cafeteria-utalványos cégeket és tette egyeduralkodóvá az Erzsébet-utalványokat és SZÉP-kártyákat.

Idén márciusban már Orbán Viktor miniszterelnök is a cafeteriajuttatások készpénzre váltásáról és nyílt, kettős bérrendszer bevezetéséről beszélt.

Ezekből az előzményekből kiindulva a magyar idők szerint a cafeteriarendszer átalakítása úgy nézne ki, hogy a Szép-kártya a jövőben is megmaradna, Erzsébet-utalványokat viszont 2017-ben már nem kapnának már a munkavállalók: a papírlapok helyét egy kedvezményes adózású, 20 ezer forintos bérkiegészítés venné át. A juttatást elvileg mind a négymillió hazai dolgozó megkaphatná, és valamennyivel a minimálbér alapösszege is emelkedni fog.