Lázár: Aki az MNB-t támadja, a forintot veszélyezteti!

D MTZ20160317020
2016.04.28. 16:03

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón próbálta eltávolítani a kormánytól az MNB-alapítványok ügyét, szerinte a jegybank függetlensége a legfontosabb, nem kommentálhatja a mostani botrányt.

Ha Orbán Viktort akarják támadni, akkor azt ne a jegybankon keresztül tegyék, mert aki a jegybankot támadja, az a forintot veszélyezteti.

Lázár János szerint az, hogy a bíróság korábban bejegyezte az alapítványokat, azt jelenti, hogy azoknak a céljai, szabályai törvényesek. Azt pedig, hogy az általuk kezelt közpénzt szabályosan költötték-e el, lehet vizsgálni, ez azonban nem a kormány feladata, hanem más szerveké, most már például már az Állami Számvevőszéké is. De a felelősség sem a kormányé, hanem a például a jegybanki alapítványok kuratóriumáé.

Annyit ugyanakkor Lázár is elmondott, nem örül az MNB-ügynek és kellemetlennek tartja azt, a botrány árt a jegybanknak. A teljes képhez viszont hozzá kell tenni, hogy a jegybank segített az országot kihúzni a csődből, egymillió devizahitelest megmenteni, és háromszázalékos gazdasági növekedést elérni.

Arra a kérdésre, hogy a kormány és jegybank közötti távolság fontosságára felhívta-e Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét, amikor a miniszterelnök annak idején a korábbi jegybankelnököt, Simor Andrást bírálta, Lázár úgy reagált, Simorék idejében magas volt az alapkamat és veszteséges a jegybank.

A csütörtöki Figyelő MNB-alapítványokkal foglalkozó cikkében már írtak arról, hogy a kormány és a Fidesz az MNB függetlenségét fogja majd hangsúlyozni, és megpróbálják minél jobban eltolni maguktól az MNB-s botrányt. Közben pedig abban bíznak, hogy a botrány hamar elcsendesedik, az ügy keveseket érdekel, ugyanis felmérések szerint csak minden tizedik választó tud valamit mondani arra a kérdésre, hogy mik azok a Pallas Athéné Alapítványok.

(Borítókép: Lázár János a Kormányinfón, 2016. március 17-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)