Uber: Munkahelyeket tesz tönkre a kormány

2016.04.29. 19:46

Az Uber szerint munkahelyeket tesz tönkre és nem veszi figyelembe 150 ezer fiatal felhasználó érdekeit a kormány javaslata.

Vasszigorral lépne fel a kormány

Ugye arra gondolnak, hogy pénteken Fónagy János államtitkár kemény ötletekkel állt elő Uber-ügyben, hogy lecsillapítsa a dühödten tüntető taxisokat.

A belengetett szigorítás szerint

  • 9 büntetőponttal sújthatják a sofőrt, aki engedély nélküli taxizik
  • Aki kétszer lebukik, annak már annyi büntetőpontja lesz, hogy legalább fél évre elveszik a jogosítványát.
  • Akit egyszer tiltott taxizáson kapnak, annak három évre kivonhatják a kocsiját a forgalomból.

A diszpécserszolgálat akkor is 300 ezer forintra lesz bírságolható, ha maga legálisan működik, de olyan sofőrnek nyújt diszpécserszolgáltatást, aki nem szállíthatna utasokat. Vagyis ha valaki a megfelelő papírok nélkül uberezik, akkor nemcsak a sofőrt, de a „diszpécserként” működő Ubert is megbüntethetik. De a feketetaxis egyébként is büntethető, akár 200 ezret is fizetnie kell, ha nem tudja igazolni magát.

Uber: Kiállunk partnereink mellett

Fekete Zoltán, a magyar Uber vezetője ezeken a javaslatokon eléggé kiakadt. Közleményt adott ki, amelyben azt írta: Magyarországon 1200 autós használja az Ubert, nekik van személyszállítói engedélyük, befizetik az adókat, és minden egyes út után számlát adnak.

Látták a sajtóban a híreket és az alapján nekik úgy tűnik, hogy

a kormány tervei alkotmányellenesek, és sértik az uniós jogot is

Szeretnék megismerni mihamarabb a tervezetet. Addig is az Uber folytatja működését Budapesten, kiáll minden egyes autós partnere mellett, mondta az uberes Fekete. A törvényjavaslatot hétfőn nyújtják be a parlamentnek.