35 millió légzsákot hívnak vissza az USA-ban

2016.05.04. 07:47

35 millió légzsákot hívhat vissza a Takata a héten, mert az amerikai hatóságok szerint veszélyesek lehetnek, írja a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A Takata légzsákjaival már egy ideje gondok vannak, több halálos balesetet is okoztak az USA-ban, többek között Volkswageneket és Mercedeseket is vissza kellett hívnia a gyártóknak, mert ilyen légzsákokkal voltak szerelve. A visszahívott légzsákok száma mostanáig 28,8 a járműveké pedig 24 millióra tehető. A most várható lépés miatt utóbbi szám is további tízmilliókkal nőhet. 

A Takata gyártotta hibás légzsákok eddig 11 halált és több tucat sérülést okoztak világszerte. A korábban megbízható minőséget szálító céggel sok autógyártó dolgozott együtt, így a botrány őket is érinti a már elkészült autók visszahívásán keresztül. 

Az amerikai közlekdés hatóság azután döntött az újabb visszahívási körről, hogy tíz autógyár megbízásából megalakult és az amerikai Orbital ATK Inc. repüléstechnikai cég által vezetett Independent Testing Coalition (ITC) vizsgálatokat végzett a légzsákok meghibásodásának felderítésére, és veszélyesnek találta őket. 

A Takata számára súlyos anyagi következményekkel jár a botrány, az elmúlt pénzügyi évben 189 millió dolláros veszteséget könyvelhettek el. Ez részben a visszahívások, részben a büntetések okozzák, az amerikai hatódágok 70 millió dollárra bírságolták a céget tavaly novemberben, de az új fejlemények után ez akár 200 millióra nőhet.