Évi egymilliárd dollárt spórolnak amerikai befektetők az adózók kárára

2016.05.04. 15:30
Az amerikai befektetési cégek a német jogrendszer kiskapuját kihasználva akár évi 1 milliárd dollár adó befizetését kerülik el. A módszer nyílt titok a Wall Streeten, a német állam most törvényben tiltaná be.

Odalépne az adóelkerülő cégeknek Németország, és bezárnák azt a jogi kiskaput, ami lehetővé teszi, hogy külföldi pénzügyi cégek német befektetési alapokon keresztül nyerészkedjenek, írta a The Washington Post.

Az ProPublica oknyomozó újságíró oldal számos amerikai pénzügyi céget azonosított a kezükbe került levelezések, emailek és kereskedelmi dokumentumok alapján, amelyik hasonló trükkel élt az utóbbi időben. Ilyen például a Vanguard, a BlackRock és a Fidelity, az USA legnagyobb pénzintézetei.

Az amerikai cégek azt használják ki, hogy a német befektetési alapok és bankok osztalékkifizetései adómentesek, vagy az adó visszaigényelhető. Ezért az osztalékok kifizetése előtti 20 napban kölcsönzik az értékpapírokat egy cinkos német befektetési alapnak, amelyek az osztalék kifizetése után vissza is adja a kötvényeket. Az amerikai cég a megspórolt adó felét a közbenjáróknak adja, de még így is nagyon jól járnak a befektetői. Az ügylet előre egyeztetett és teljesen kockázatmentes.

Az érintett cégeket is képviselő Investment Company Institute szóvivője szerint nincs szó törvénytelenségről, a befektetőcégeknek kötelessége, hogy a lehető legnagyobb profitot termelje a részvényesei számára. A ProPublica kalkulációja szerint viszont a nyerészkedésük akár évente 1 milliárd dolláros adókiesést jelenthet.

A Vanguard például 95000 Adidas-részvényen egy közbenjáró német bank, feltételezhetően a Commerzbank segítségével 3 millió dollár adót spórolt meg. Persze nem kicsiben játszanak, a cégek egész csomagokban gondolkodnak.

A német törvények szerint illegális minden olyan tranzakció, aminek adókerülés a célja, ez azonban gyakorlatban nehezen alkalmazható. Ezért is készítenek most elő egy olyan tervezetet ausztrál mintára, ami egyebek mellett kötelezi majd a részvényeseket, hogy legalább 45 napig tartsák meg az értékpapírokat.