Az MNB újabb tervet eszelt ki a kkv-k hitelezésének felpörgetésére

2016.05.05. 11:50

Az NHP kivezetésével elindul az MNB új csodafegyvere, a korábban beígért piaci alapú, de támogatott vállalati hitelprogram. A lényege, hogy a jegybank hitelezési ösztönző eszközt vezet be, amelynek keretében öt éven át elengedi a kis- és középvállalatokat aktívan hitelező pénzügyi intézményeknek az ilyen hitelek után megképzendő tőke egy részét vagy egészét. Az így felszabaduló szabad tőke támogathatja a piaci hitelezés további felfutását, s jobb tőkearányos megtérülést is nyújt a hazai hitelpiaci szereplőknek - írja csütörtöki közleményben az MNB.

A kedvezmény attól függ majd, hogy mekkora volt az adott pénzügyi intézmény tényleges kkv-hitelezése ahhoz viszonyítva, amit az MNB által korábban meghirdetett piaci hitelezési programban (PHP) vállalt. A tőkekövetelmény-kedvezmény számítási alapja a 2016. évi nettó kkv-hitelkihelyezés összege és a PHP keretein belül vállalt érték hányadosa. A cél a minél nagyobb volumenű kkv-hitelezés, ezért a kedvezmény mértéke az aktívan hitelező pénzügyi intézményeknél exponenciálisan nő - írták.

A kedvezmény végleges mértékét a tényleges nettó kihelyezések tervezettől való eltérésének függvényében az MNB állapítja meg 2017-ben. Az 50 százalék alatti teljesítésre nem jár kedvezmény, 50 és 100 százalék között a tőkekedvezmény mértéke exponenciálisan emelkedik 20 és 75 százalék között. A 106 százalék feletti kihelyezésnél jár a teljes - 100 százalékos - tőkekedvezmény, 100 és 106 százalék között pedig a 75 és 100 százalék közötti sávban emelkedik exponenciálisan.

A tőkekedvezmény ötéves időtartama azt jelenti, hogy 2016-os kihelyezés alapján, azaz a 2017. évi vizsgálatokban véglegesített kedvezmény lesz 2021-ig állandó. Azon intézmények, amelyek idén nem tettek vállalást piaci hitelezési programban, 2017-től szintén igénybe vehetik a kedvezményt, a 2016-os tényleges kihelyezés 75 százaléknak megfelelő kedvezményre jogosultak 5 éven át. A kedvezmény mértékének megállapításához az MNB a fennálló kkv-portfólió magasabb kockázatú ügyleteinek átlagos tőkekövetelményével számszerűsítette az új kihelyezések tőkekövetelményét, és ennek alapján 150 százalékos kockázati súlyt állapított meg. A jegybank az egyedi banki portfólióktól függetlenül e kockázati súlyt alkalmazza a programban nyújtott kihelyezések tőkekövetelményének meghatározásakor.