Megszabadulhatunk a papíralapú blokkoktól

2016.05.05. 15:17

Magyarországra érkezett az eBlokk-rendszer, amelynek segítségével lehetőség nyílik rá, hogy papírfecnik helyett egy elektronikus számlakezelő fiókban tároljuk a vásárlások után kapott blokkokat, írja a technológiát Magyarországon forgalmazó Laurel cégcsoport sajtóközleményében. 

A Kereskedj okosan!-konferencián csütörtökön bemutatott eBlokk lényege, hogy az ott tárolt számlák bármikor hozzáférhetőek, a felhasználó létrehozhat egy családi kasszát is a fiókjában, ahol rendszerben látja a blokkok tartalmát, összesített kimutatást készíthet. Ezen kívül az eBlok környezetvédelmi szempontból is előrelépés lehet, mivel használatával megszűnik a számlanyomtatás szükségessége. 

Az eBlokk nem túl régi rendszer, az USA-ban két éve működik hasonló, de a magyar annyiban különbözni fog tőle, hogy míg ott minden boltnak külön rendszere van, amibe regisztrálni kell, az itteni változatban elég lesz a felhasználóknak az eBlokk központban egyszer regisztrálni. A kereskedők, akik csatlakozni kívánnak, szintén a központon keresztül tudnak csatlakozni. A cégeknek mindez azért érheti meg, mert a rendszeren keresztül reklámokat és célzott üzeneteket is el lehet juttatni a fogyasztókhoz. 

Az eBlokk kezelésének lehetőségét először a Laurel által kifejlesztett Laura kasszarendszeren teszik elérhetővé, amely egyelőre 5000 végponton működik országszerte. A későbbiekben egy kiegészítő modullal más rendszerekhez is illeszthető lesz az eBlokk.