Megszólalt a Panama-iratok kiszivárogtatója

000 9F6ET
2016.05.06. 21:37

Felajánlotta a birtokában lévő dokumentumokat a kormányoknak a Panama-papírok anonim kiszivárogtatója.

A John Doe álnevet használó ismeretlen a német  Süddeutsche Zeitung és az offshore-anyagokat feldolgozó újságíró konzorcium weboldalán közzétett közleményében azt írta, hogy nagyobb forrásvédelemre volna szükség, ebben is kérte a kormányok segítségét. Egyúttal jelezte, hogy kész együttműködni a hatóságokkal, hogy segítse az ügyben indult eljárásokat.

A szivárogtató szerint a Panama-iratok választ adnak arra a kérdésre is, hogy mi az egyik oka annak, hogy rohamosan nőnek a világban tapasztalható vagyoni egyenlőtlenségeknek. 

A Panama-sztori:  Mossack Fonseca ügyvédi iroda a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike, ami Panamán kívül Nevadában és Szingapúrban is regisztrál cégeket (a cégről itt írtunk részletesebben). Az iratokban 215 ezer offshore cégről szerepeltek adatok. Ezeket az adatokat szerezte meg a német Süddeutsche Zeitung napilap, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szervezet is részt vett: 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott rajta.