Durva megszorításokat is tartogat a jövő évi költségvetés

2016.05.11. 09:09 Módosítva: 2016.05.11. 09:11
A jövő évi költségvetés bár több kulcsterületre is több pénzt juttat az ideinél, van egy csomó minden, amiből lefaragna a kormány. A Start munkaprogramra, többféle szociális ellátásra és a családi pótlékra is kevesebb jut a 2017-es büdzsében, számolta ki a Világgazdaság. A megszorítások és a többi lefaragás együtt mintegy ezermilliárd forintot tesznek ki.

Szerdán kezdődik a költségvetés harminc órásra tervezett általános vitája az Országgyűlésben. A fő kérdés, hogy ezalatt az idő alatt hány módosító érkezik be a törvényjavaslathoz, vagyis mennyire szedik szét az NGM által tervezett költségvetést a képviselők. 

Hogy korrekciókra lehet számítani, az igen valószínű: a lap számításai szerint a költségvetés több mint 2500 sorából majdnem 1500 esetében egyetlen fillérrel sem emelkedik az előirányzat az ideihez képest, és 381 tétel esetében kisebb lesz az állami pénz az ideinél. Több mint ezermilliárd forintot csippent le egyes kiadási előirányzatokból a kormány, hogy azt másutt ossza el. Igaz, ebből majdnem 300 milliárdot azok az uniós programok jelentenek, amelyek lassan kifutnak, és a helyükbe újak lépnek, így az uniós finanszírozású beruházások végül több mint 700 milliárddal nagyobbak lesznek az ideinél.

A végső összesítésben a kiadások az ideinél 1500 milliárd forinttal, vagyis 10 százalékkal lesznek magasabbak, a növekményből azonban nem jut mindenkinek. A pedagógusoknak például jövőre kevesebbet irányoztak elő az ideinél: Összességében a Klik költségvetése 108 milliárd forinttal lesz kisebb az idei megemelt előirányzatnál, különösen drasztikus a dologi kiadásokra fordítható összeg csökkenése 45 milliárd forintról 22 milliárdra.

  Jelentős megtakarítást ér el a kormány néhány szociális programon is: 15 milliárd forinttal csökkentik a szakértők szerint inkább támogatandó Start munkaprogram keretét, és a korhatár alatti ellátásokra (például szolgálati nyugdíjra vagy a balettművészek járadékára) összességében 17 milliárd forinttal, vagyis több mint 15 százalékkal kevesebbet fordítanának. Az árvaellátást 3 milliárd forinttal vágja vissza a kormány, és 3,5 milliárd forinttal csökken az özvegyi nyugellátások értéke is. 2,5 milliárddal csökken még a rokkantsági, rehabilitációs ellátások kerete is, bár ez az összkeretnek alig egy százaléka. A családi pótlékra szánt keret szintén egy százalékkal, 3,2 milliárd forinttal lesz alacsonyabb az ideinél.

NGM: Ezek nevetséges állítások

A minisztérium délutáni közleményében azt írta, a családi pótlék, az árvaellátás, az özvegyi ellátások, a korhatár előtti ellátások összege csupán a demográfiai adatoknak megfelelően az ellátottak valós számához igazodik.

Más szóval: azért szerepelnek itt kisebb összegek, mert fogy a magyar, és kevesebb ember ellátására költenek.

Az NGM szerint a Start munkaprogram költségvetési támogatásának csökkentése pozitívum, mivel ez a foglalkoztatás növekedésével áll összefüggésben. Ahogy a kamatkiadás csökkentése is jó pont a minisztérium szerint.

A tárca szerint mivel a jövő évi költségvetés 2000 milliárd forinttal több kiadást tartalmaz, mint az előző, nevetséges lenne megszorításokról beszélni.

A megszorításokon kívül a kormány sokat takarít meg a kamatkiadások, adósságszolgálati kiadások csökkenésével, a milánói világkiállítás kifutásával és azzal, hogy jövőre elég lesz az úszó eb-re az idei költéseknek kevesebb mint harmadát, 8,9 milliárdot költeni.