2017-től lemond a NAV az értelmetlen tartozások beszedéséről

MZS hev-2323
2016.05.12. 12:05

Jövő évtől az adótartozásokkal kapcsolatban több fontos változás is lesz többek között letesz a NAV arról, hogy az alacsony összegű, behajthatatlan tartozások után kajtasson, olvasta ki Fekete Zoltán Titusz adószakértő az új adótörvényből. 

Először is a javaslat alapján az adótartozás végrehajtáshoz való jog elévülési ideje 5 évről 4 évre csökken. A 10 000 forintot meg nem haladó tartozást behajthatatlanság címén véglegesen törölni kell, ha az adós bankjánál vezetett fizetési számlájára kivetett inkasszó eredménytelen volt. A 100 000 forintot meg nem haladó tartozásokat behajthatatlanként véglegesen törölni lehet, amennyiben a NAV a végrehajtás érdekében minden intézkedést megtett, de az eljárás végrehajtható vagyon hiányában nem vezetett eredményre. Ezeket a tartozásokat a NAV a továbbiakban már nem tarja majd nyilván.

A 100 000 forintot elérő tartozást a NAV az eddigi gyakorlatnak megfelelően végrehajtható vagyon hiányában behajthatatlannak minősíti és a végrehajthatóvá válásáig, illetve a végrehajtáshoz való jog elévüléséig nyilvántartja. Az önkormányzatok a korábbi 10 000 forint helyett, már csak az 50 000 forintot meghaladó köztartozások esetén kereshetik meg a NAV-ot adóként történő behajtás érdekében. Gépjárműfoglalás esetén lehetősége lesz az adóhatóságnak tárgykörözést elrendelő határozatot kiadni, és így a rendőri szervet bevonni a lefoglalt, de nem fellelhető gépjármű előkerítésére.

Az ingatlant terhelő jelzálog esetében a NAV az ingatlan végrehajtását mellőzheti, ha az értékesítéséből befolyó összeg nem fedné az adóhatóság követelését. Ebben az esetben az adózó ingatlanára jelzálogjog jegyezhető be.