Leleplezték a nyugdíjasokat átverő bűnbandát

2016.05.12. 13:10

Az V. kerületi Rendőrkapitányság nyomozást indított hat nyolc, részben érdi, részben budapesti csalóval szemben, akik kamu üdülési jogokat árultak, ezzel tízmilliós tételben károsították meg főleg idős áldozataikat, írja a Police.hu. V. Gábor 27 éves, H. Dávid 22 éves, S. Barbara 24 éves, N. Krisztián 27 éves, Sz. Éva 29 éves érdi lakosokat és P. Richárd 22 éves, R-K. Ágnes 37 éves, V. Károly 69 éves budapesti lakosokat szemben bűnszövetségben elkövetett nagy kárt okozó csalással gyanúsítják. 

V. Gábor 2013 és 2015 között több olyan céget is létrehozott, amelyek ügyvezető igazgatójaként társaival szervezett módon értékesített és adott bérbe üdülési jogokat. A szolgáltatási szerződés megkötése után a gyanúsítottak jutalék, illetve előleg címén meghatározott összegeket vettek át, majd az ígért szolgáltatásokat nem teljesítették. Az ügyfelek ezután sem telefonon, sem e-mailben, sem a megadott címeken nem érték el az adott cégeket.

A rendőrök megállapították, hogy a férfi és bűntársai a két év alatt folyamatosan változtatták a cégek székhelyeit. Az üzletkötések több budapesti és számos vidéki (Sopron, Tapolca, Veresegyháza, Eger) helyszínen történtek. A bűnbanda az eddigi információk alapján összesen 38 időskorú sértettnek több mint 33 millió forint kárt okozott, de lehetnek további áldozatok is. Az V. kerületi rendőrök hétfőn a hozzájuk köthető hat cég székhelyein és V. Gábor lakcímén házkutatást tartottak, ahol iratokat, szerződéseket, bélyegzőket, készpénzt és informatikai eszközöket foglaltak le.

A belvárosi nyomozók a férfit a helyszínen elfogták, előállították, majd kihallgatását követően őrizetbe vették. Az illetékes bíróság 2016. május 11-én elrendelte a férfi házi őrizetét, társai az eljárás folyamán szabadlábon védekeznek. A csalás további sértettjeit keresi a rendőrség, és azt kéri, hogy akinek sérelmére V. Gábor és társai hasonló módszerrel bűncselekményt követtek el, jelentkezzen személyesen a rendőrkapitányságon (1051 Budapest, Szalay utca 11-13.), hívja a 06 (1) 373-1040 telefonszámot, vagy névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöldszámon vagy a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.